| 2021. június. 15. | 2 perc olvasás

A magyarországi fénysorompók jelzéseire figyelmeztető közlekedésbiztonsági óriásplakátokat helyeztek ki a sopron-klingenbachi határnál

Valós villogó piros és fehér fényt adnak azok az óriásplakátok, amelyek a magyarországi vasúti fénysorompók jelzéseire hívják fel a figyelmet. A közlekedésbiztonsági jelzőtáblákat a Sopron-Klingenbach határátkelő magyar oldalán, a 84-es főút mellett helyezte el a GYSEV Zrt. A vasúttársaság bízik abban, hogy a figyelemfelhívó plakátoknak köszönhetően csökken a vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek száma.

A vasúti átjárókban rendszeresen történnek balesetek, amelyek szinte kizárólag a közúton közlekedő gépjárművezetők figyelmetlensége miatt következnek be. Amennyiben egy vonat és egy autó összeütközik, az sokszor súlyos tragédiához vezet. A GYSEV Zrt. vonalhálózatán sok olyan baleset is történik, amikor külföldi, elsősorban osztrák állampolgárok vezetik a gépjárműveket, ami abból is fakadhat, hogy az ausztriai és a magyarországi vasúti fénysorompók jelzései jelentősen eltérnek egymástól.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára elmondta: „A GYSEV-vel és a többi állami tulajdonú közlekedési vállalattal, valamint egyéb partnerszervezetekkel együtt közös célunk, hogy ráirányítsuk a közfigyelmet a biztonságtudatos, toleráns, egymásra odafigyelő közlekedési magatartás fontosságára. Legfőbb célunk a balesetmegelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.”

A most kihelyezett óriásplakátok részben a külföldi autósok számára teszik egyértelművé a magyarországi fénysorompók jelzéseit, másrészt a magyar gépjárművezetők figyelmét is felhívják arra, hogy kellő körültekintéssel hajtsanak be a vasúti átjárókba.

Az óriásplakátok felső sávja egy villogó piros jelzést mutató fénysorompót és egy átjáróba behajtó motorvonatot ábrázol, mellette „STOP” felirat van. A középső sáv a villogó fehér jelzést mutatja, „Üzemben. Körülnézés után áthaladhat.” felirattal. Az alsó sáv sötét fénysorompót mutat, a figyelmeztető szöveg: „STOP! Műszaki hiba”. Az óriásplakát villogó piros és fehér jelzéseinek energiaellátását napelem biztosítja, alkonykapcsoló gondoskodik arról, hogy a fényjelzés csak nappali fényviszonyok között legyen látható.

„Sajnos minden évben súlyos tragédiák történnek a vasúti átjárókban, nem egyszer emberéletek múlnak egy kis figyelmetlenségen. A GYSEV Zrt. két közlekedésbiztonsági nagyprojekt keretében rengeteg vasúti átjáróban emelte a biztonsági szintet vonalhálózatán: nagyobb fényerejű LED-es fényforrásokra cseréltük az izzókat, sok átjárót csapórúddal egészítettünk ki, volt olyan is, amelyet a jobb beláthatóság kedvéért átépítettünk. Mostantól pedig ezek az egyedülálló óriásplakátok is felhívják az autósok figyelmét a sorompók fényjelzéseire és az átjárók veszélyeire” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepségen részt vett Harald Horvath, a Regionalmanagement Burgenland ügyvezetője, valamint dr. Hana Dellemann, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese, a vasúttársaság osztrák üzemrészének vezetője.

A közlekedésbiztonsági jelzőtáblák az EU által támogatott Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program részeként megvalósuló SMART Pannonia projekt keretében készültek el.

Legnépszerűbb cikkek