A májusi eső csak tűzoltásra volt jó, az aszály nem múlt el

  2020. június 5. - www.sopronmedia.hu

Rendkívül száraz volt az év első öt hónapja, május végéig összesen 89,8 milliméter csapadék esett Sopron környékén, pedig optimális esetben 170 milliméter körüli csapadékot kellett volna mérni. Legutóbb 1986-ban volt ilyen száraz ez az időszak.

Januárban 8,8, februárban 10,4, márciusban 25,3, áprilisban 6,5, májusban pedig 38,8 milliméter csapadékot mértek Sopronban a meteorológiai állomáson. Március 7. és május 13. között pedig szinte nem is esett az eső – mondta Kiss Márton, a meteorológiai állomás vezetője.

Hozzátette, hogy májusban már meg kellett volna érkeznie a csapadéknak, a nyáriasabb záporoknak, zivataroknak. Átlagosan 74 milliméternek kellene esnie, hiszen május a harmadik legcsapadékosabb hónapunk. Idén ennek alig több, mint a fele esett. A hónap végén ugyan már voltak záporok és csendes eső is, de a rendkívül kiszáradt talajnak ez csak tűzoltásra volt jó. A mélyebb rétegekbe ezek az esők ugyanis nem tudtak leszivárogni.

Június eddig eltelt néhány napja már változékonyabb, csapadékosabb és az ilyenkor elvárhatónál hűvösebb időt hozott. A csapadék mennyisége a hónap első öt napján 19,1 milliméter volt, ez időarányosan a sokévi átlagnak megfelelő érték. Ugyanakkor a csapadék jó része a június 3-i zivatarból hullott, ami csak Sopront és a hegységet érintette. Összehasonlításképp: Fertőrákoson a hónap első öt napjának mérlege mindössze 4,9, Sopronhorpácson pedig 9,5 milliméter, így a térségünkben nem mondhatjuk azt, hogy enyhült volna az aszály.

A csapadéknak köszönhetően csak Sopronban a felső 20 centiméteres talajréteg talajnedvessége eléri a 86 százalékot, ugyanakkor a felső 50 centiméteres réteg továbbra is száraz, nedvességtartalma mindössze 54 százalék.

Kiss Márton szerint a következő időszakban már egyre inkább az látszik, hogy gyakoribbá válnak a záporok, zivatarok, így, ha foltszerűen is, de várhatóan a térség minden része kap több-kevesebb csapadékot, némileg enyhítve a szárazságon.

 

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopron Média Archív

Kérem, várjon... Kérem, várjon...