| 2020. június. 5. | 1 perc olvasás

A májusi eső csak tűzoltásra volt jó, az aszály nem múlt el

Rendkívül száraz volt az év első öt hónapja, május végéig összesen 89,8 milliméter csapadék esett Sopron környékén, pedig optimális esetben 170 milliméter körüli csapadékot kellett volna mérni. Legutóbb 1986-ban volt ilyen száraz ez az időszak.

Januárban 8,8, februárban 10,4, márciusban 25,3, áprilisban 6,5, májusban pedig 38,8 milliméter csapadékot mértek Sopronban a meteorológiai állomáson. Március 7. és május 13. között pedig szinte nem is esett az eső – mondta Kiss Márton, a meteorológiai állomás vezetője.

Hozzátette, hogy májusban már meg kellett volna érkeznie a csapadéknak, a nyáriasabb záporoknak, zivataroknak. Átlagosan 74 milliméternek kellene esnie, hiszen május a harmadik legcsapadékosabb hónapunk. Idén ennek alig több, mint a fele esett. A hónap végén ugyan már voltak záporok és csendes eső is, de a rendkívül kiszáradt talajnak ez csak tűzoltásra volt jó. A mélyebb rétegekbe ezek az esők ugyanis nem tudtak leszivárogni.

Június eddig eltelt néhány napja már változékonyabb, csapadékosabb és az ilyenkor elvárhatónál hűvösebb időt hozott. A csapadék mennyisége a hónap első öt napján 19,1 milliméter volt, ez időarányosan a sokévi átlagnak megfelelő érték. Ugyanakkor a csapadék jó része a június 3-i zivatarból hullott, ami csak Sopront és a hegységet érintette. Összehasonlításképp: Fertőrákoson a hónap első öt napjának mérlege mindössze 4,9, Sopronhorpácson pedig 9,5 milliméter, így a térségünkben nem mondhatjuk azt, hogy enyhült volna az aszály.

A csapadéknak köszönhetően csak Sopronban a felső 20 centiméteres talajréteg talajnedvessége eléri a 86 százalékot, ugyanakkor a felső 50 centiméteres réteg továbbra is száraz, nedvességtartalma mindössze 54 százalék.

Kiss Márton szerint a következő időszakban már egyre inkább az látszik, hogy gyakoribbá válnak a záporok, zivatarok, így, ha foltszerűen is, de várhatóan a térség minden része kap több-kevesebb csapadékot, némileg enyhítve a szárazságon.

 

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopron Média Archív

Címkék: időkép

Legnépszerűbb cikkek