| 2022. január. 20. | 2 perc olvasás

A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető

Minden év januárjának harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ahhoz, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a föld színéről, arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők pedig minél nagyobb számban, rendszeresen járjanak nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

A világon évente kb. 500.000, míg Magyarországon 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Hazánkban évente 400-450 haláleset következik be a méhnyakrák következtében. Ez ugyan viszonylag kis számnak tűnik, de ismerve a megelőzési és szűrési lehetőségeket, ma már egyetlen nőnek sem kellene ebben a betegségben meghalnia –ismertette a statisztikai adatokat a világhét kapcsán dr. Peitl Szilárd, a Soproni Gyógyközpont Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette: sajnos a magyar nők szűrési hajlandósága még mindig alacsony, 30-40 százalék körüli értéket mutat, ami jócskán elmarad például egyes észak-európai országok adataitól. A méhnyakrák viszont pont egy olyan megbetegedés, amelynek a megelőzésében kulcsszerepe van a szűrővizsgálatnak – hívta fel a figyelmet dr. Peitl Szilárd.


fotó: Soproni Gyógyközpont weboldala

Magyarországon 1954 óta létezik nőgyógyászati citológiai rákszűrés. 2003-tól meghívásos rendszerben várják a 20 és 65 év közötti hölgyeket méhnyakrákszűrésre.

Mint minden szűrővizsgálatnak, a méhnyakrák szűrésének is van egy hatékonysági mutatója, ami kb. 70-80 százalékos. A Magyar Nőorvos Társaság éppen az esetleges hibafaktor kiküszöbölése miatt az évenkénti szűrővizsgálatot javasolja minden hölgy számára. Az évente elvégzett nőgyógyászati rákszűréssel ugyanis ki lehet védeni az említett 20-30 százalékos tévedési lehetőséget. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek más pozitív hozadéka is van, hiszen a nőgyógyászati vizsgálat nem merül ki csak a méhnyakrák szűrésében, hanem komplex vizsgálatot jelent. Ilyenkor a méhtestet, a méhnyálkahártyát, a petefészkeket is megvizsgálják, tehát ezeknek a szerveknek a rendszeres szűrése is megtörténik, így az esetleges elváltozások is időben felismerhetők – hangsúlyozta dr. Peitl Szilárd osztályvezető főorvos.

Ma már tudományosan bizonyított, hogy a HPV-vírusfertőzés és a méhnyakrák kialakulása között összefüggés van. A méhnyakrákot az esetek szinte 99 százalékában a HPV-fertőzés okozza. Ha egy hölgynél magas kockázatú HPV-fertőzést diagnosztizálnak, az százszoros kockázatemelkedést jelent – emelte ki dr. Peitl Szilárd. A primer prevenció ebben a tekintetben is teljesen megoldott, hiszen a HPV elleni védőoltás 2006 óta Magyarországon is elérhető. A magyar egészségügyi kormányzat 2014-ben tette lehetővé a 12. életévüket betöltött lányok részére a védőoltás ingyenes felvételét. 2018-tól pedig egy még előnyösebb, 9 komponensű védőoltás áll rendelkezésre, ami gyakorlatilag 97-98 százalékos védettséget ad.

Fontos hangsúlyozni, hogy 2020-tól a Nemzeti Oltási Programba a 12. életévüket betöltött fiúgyermekek is bekerültek, tehát részükre is kérhető a HPV elleni védőoltás. Esetükben is fontos a megelőzés, hiszen a humán papilloma vírus nemcsak méhnyakrákot, hanem száj-, garat- és végbéltáji daganatokat is okozhat – hangsúlyozta dr. Peitl Szilárd osztályvezető főorvos.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala

Legnépszerűbb cikkek