| 2023. január. 16. | 2 perc olvasás

A méhnyakrák-védőoltással és -szűréssel megelőzhető

A prevenciós esemény célja, hogy a nők minél szélesebb körében megismerhessék a betegségmegelőzés lehetőségeit, és felhívja a figyelmet a védőoltás és a szűrővizsgálatok fontosságára.

A méhnyakrák gyakori megbetegedés, a világon évente nagyjából 500.000, míg Magyarországon 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak. Hazánkban átlagosan 400-450 nőt veszítünk el méhnyakrák következtében egy év alatt. Ez lakosságarányban kis számnak tűnik, de ismerve a megelőzési és szűrési lehetőségeket, ma már egyetlen nőnek sem kellene ebben a betegségben meghalnia – sorolta a statisztikai adatokat a világhét kapcsán dr. Peitl Szilárd, a Soproni Gyógyközpont Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzáfűzte: sajnos a szűréseken a magyar nők részvételi hajlandósága még mindig alacsony (30-40 százalék körüli), ami jócskán elmarad egyes észak-európai országok adataitól.

Ma már tudományosan bizonyított, hogy a HPV-vírusfertőzés és a méhnyakrák kialakulása között összefüggés van. Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív lakosság 25-50 százaléka vírushordozó lehet. A HPV vírustörzsek közül az úgynevezett magas kockázatúak felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. A fogamzásgátló szedése melletti gyakori szexuális partnercserét, a dohányzást és a rossz higiénés viszonyokat is a kockázati tényezők közé sorolhatjuk – részletezte dr. Peitl Szilárd.

Hozzátette: az elsődleges megelőzést a HPV elleni védőoltás testesíti meg. A Nemzeti Immunizációs Program keretében Magyarországon 2014-től ingyenesen kérhető a 12. életévüket betöltött lányok részére a vakcina. 2020-tól a korábbiaknál még előnyösebb, 9 komponensű védőoltás áll rendelkezésre, ami gyakorlatilag 97-98 százalékos védettséget ad. Ma már a 12. életévüket betöltött fiúk részére is igényelhető az oltás. Esetükben is fontos a megelőzés, hiszen a humán papilloma vírus nemcsak méhnyakrákot, hanem száj-, garat- és végbéltáji daganatokat is okozhat.

A másodlagos prevenciót a nőgyógyászati citológiai rákszűrés jelenti, amivel a korai elváltozásokat még tünetmentes állapotban fel lehet fedezni. 2003-tól a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányításával hívják be a 25 és 65 év közötti hölgyeket méhnyakrák-szűrésre. Mint minden szűrővizsgálatnak, a méhnyakrák szűrésének is van egy hatékonysági mutatója, ami kb. 70 százalékos. Az esetleges hibafaktor kiküszöbölése miatt az évenkénti szűrővizsgálatot javasoljuk minden hölgy számára – nyomatékosította dr. Peitl Szilárd, kiegészítve azzal, hogy a nőgyógyászati vizsgálat nem merül ki csak a méhnyakrák szűrésében, hanem komplex vizsgálatot jelent. Ilyenkor a méhtestet, a méhnyálkahártyát, a petefészkeket is megvizsgálják, így ezeknek a szerveknek az esetleges elváltozásait is időben fel tudják fedezni.

A harmadlagos prevenciót a még időben felfedezett elváltozások kezelése jelenti. Szakorvosi irányítással, mindig egyénre szabottan, az adott vizsgálati eredménytől függően határozzuk meg a szükséges kezelési módszereket – tette hozzá.

Tájékoztató a méhnyakrák megelőzéséről és a HPV oltásról

Fotó:illusztráció

Forrás: pixabay

Legnépszerűbb cikkek