| 2023. november. 24. | 3 perc olvasás

A mérnökök mérnöke - Vadász László az Intel egyik alapítója

Tudta, hogy Vadász László (Leslie L. Vadász), aki Gróf Andrással (Andy Grove) együtt szintén alapító tagja volt az INTEL-nek (INTelligens Elektronika), felügyelte és irányította az első piaci forgalomba hozott DRAM memóriachip kifejlesztését, valamint az első elektronikusan programozható EPROM chip megalkotását?

Vadász László (Budapest, 1936. szeptember 12 –) magyar–amerikai mérnök–menedzser, az Intel Corporation egyik alapító tagja. Az 1956-os forradalmat követően Kanadába emigrált, ahol 1961-ben a montréali McGill Egyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett. 1990-ben részt vett a Harvard Egyetem Advanced Management Programjában (AMP).

1968-ban Vadász a szintén magyar Gróf Andrással otthagyta a Fairchild Semiconductort, és az integrált áramkörök egyik megalkotójával, Robert Noyce fizikussal, valamint – a róla elnevezett törvényről (Moore-törvény) ismertté vált – Gordon Moore fizikussal, kémikussal megalapították az Intel Corporationt.

Vadász volt a vállalat tervezési osztályának vezetője, amikor kifejlesztették az első mikroprocesszort, az Intel 4004-et, és ő vezette az első nagyfokú integráltságú dinamikus RAM- és az első EPROM-lapkák fejlesztési munkálatait a cégen belül.

Vadász 1991-ben hozta létre az Intel Capital kockázatitőke-befektető vállalatot, melynek 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig, elnöke is maradt. A stratégiai befektetési vállalat a világ harmincnál is több országában ezernél több vállalat útját egyengette.

Vadász visszavonulásának 2003-as bejelentésekor Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója a következőket mondta róla: "Les Vadasz a mérnökök mérnöke, aki remek érzékkel sejtette meg, hogy merre halad az iparág, és hogy nekünk merre kell haladnunk a siker érdekében. Az Intel a félvezetőiparban kiharcolt vezető pozícióját nagyrészt Les Vadasz eredményeinek köszönheti."

1944-ben Neumann János felismerte, hogy a számítási műveletek csak akkor végezhetők el gyorsan, ha a berendezés teljesen elektronikus lesz, és benne az adatok és a program egy memóriában lesznek tárolva (ez a tárolt program elv). Az első, teljesen elektronikus,digitális, programozható számítógép – az ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) – 17 468 elektroncsövet, 7200 kristálydiódát, 1500 jelfogót, 70 000 ellenállást,10 000 kondenzátort, 6000 kapcsolót és körülbelül 5 millió kézi forrasztást tartalmazott, 2,5–3 m magas, 1 méter széles, 30 m hosszú és 30 tonna volt. Elkészítői a «három John», Presper Eckert, W. Mauchly és Neumann voltak.

A Neumann János által feltalált számítógép ebben a formájában soha nem vált volna a hétköznapi ember mindennapi munkaeszközévé, ha nem zajlik le egy olyan forradalom, amely a méretek és az ár drasztikus csökkenéséhez, ezzel párhuzamosan pedig a számítási teljesítmény és a megbízhatóság óriási mértékű növekedéséhez vezetett.

Gróf András azt ismerte fel, hogy a „gondolkodás”, vagyis a mikroprocesszor sebessége adja a számítógép igazi értékét. Összehasonlításként: az ENIAC 17 000 elektroncsövet tartalmazott, az Intel Pentium Pro 5,5 millió tranzisztort. Elkészítik a 286-os, a 386-os, a 486-os és a Pentium mikroprocesszorokat. Ezzel elindult a személyi számítógépek, a PC-k fejlődésének korszaka.

Vadász László is (Leslie L. Vadász) 1972 és 1975 között a műszaki részleg igazgatójaként dolgozott. Gróf András volt a „Szilícium-völgy alapító atyja”, a „valaha élt legnagyobb cégvezető”, vagy az „év embere” (1997), míg Vadász egyszerűen csak a „mérnökök mérnöke”. Ő irányította azt a fejlesztőcsapatot is, amely 1971-ben elkészítette a világ első kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorát, és ő volt az, aki felügyelte az első piaci forgalomba hozott nagyfokú integráltságú dinamikus RAM, memóriachip kifejlesztését, valamint az első elektronikusan programozható EPROM, törölhető, programozható, csak olvasható memóriachip megalkotását. 1975-ben az Intel elnök helyettesének választották, majd 1979-től 1991-ig vezető alelnöke lett.

Forrás:

http://epa.oszk.hu/00200/00220/00143/pdf/EPA00220_firka-2017-2018_1_25-28.pdf

 

https://sg.hu/cikkek/it-tech/27282/visszavonul-leslie-vadasz-az-intel-uttoroje

 

Címkék: Tudtad?

Legnépszerűbb cikkek