| 2021. október. 22. | 2 perc olvasás

A mérőórák, vezetékek téliesítésére figyelmeztet a Soproni Vízmű!

A hideg téli időjárás beköszönte előtt gondoskodni kell a vízmérők, mérőhelyek, házi ivóvízhálózatok fagyvédelméről. A megfelelő védelem kialakítását befolyásolhatja pélául az időjárás, a terepviszonyok és a szélvédettség is. A rendszeres ellenőrzés – legalább havonta – pedig kiemelt fontosságú.

A vízmérő aknákban elhelyezett vízmérők fagyás elleni védelméről gondoskodni kell. Az aknát körülvevő föld jó szigetelést biztosít, ezért - ha az nincsen kellőképpen körbetöltve - utólag célszerű azt elvégezni.

Bár az épületen belül elhelyezett vízmérők látszólag nagyobb eséllyel állhatnak ellen a fagynak, de igazi védelmet csak a megfelelő állagú, jól szigetelt épületek tudnak biztosítani. Hiába a megfelelő helyiség a mérő elhelyezésére, ha ott törött az ablak, vagy nem zárnak a nyílászárók. Éppen ezért az ablakok, ajtók épségének, szigetelésének ellenőrzése is szükséges.

A földben elvezetett csővezetékek –, ha azokat a fagyhatár (-1,20 m) alá építették be – elfagyásától nem kell tartani. Amennyiben a földtakarás nem megfelelő, akkor a megfelelő védelmet a vezeték lesüllyesztésével, földfeltöltéssel vagy a cső utólagos szigetelésével biztosítani kell. Az épületeken belüli csővezetékek esetében is szükséges meggyőződni a helyiség nyílászáróinak megfelelő működéséről és épségéről. A külső határoló falakban futó vezetékek számára a falak megfelelő szigetelése az igazi biztosíték. Nagy hideg esetén az adott helyiség fűtéséről is lehet gondoskodni, de ez hosszú távon költséges. A szabadban futó, falon kívüli vezetékek esetében a legjobb megoldás az időben elvégzett víztelenítés. Kerti csapok, locsolóvezetékek esetében ez nem gond, hiszen télen használaton kívül vannak. Azokat a vezetékeket, amelyekre viszont télen is szükség van, gondosan szigetelni kell.

A legjobb módszer a fagykárok megelőzésére a víztelenítés. Azokban az ingatlanokban, ahol nem áll rendelkezésre temperáló fűtés, a házi hideg- és melegvízhálózatot is és a fűtési rendszert is le kell vízteleníteni. Először zárják le a vízmérő előtti elzárót, majd nyissák meg a kifolyó csapokat. Ezután a vízhálózat legmélyebb pontján, a vízmérő aknában vagy a pincében elhelyezett ürítő elzárón keresztül engedjék le a vizet a vezetékekből és a vízmérőből is.

Az ürítővel ellátott kerti csapok víztelenítését lehetőleg bízzák szakemberre. Amennyiben magunk végezzük el, akkor a víztelenítés után ellenőrizzük a vízmérőn, hogy nem folyik-e a víz az ürítő csapon keresztül.

Ha a fagyás a Soproni Vízmű Zrt. által üzemeltetett szakaszon van (a bekötés, a bekötési vízmérő (főmérő) valamint az azt követő elzáró), akkor minden esetben a társaság diszpécserszolgálatát kell hívni (99/519-200). Ezen a szakaszon csak a társaság szakemberei végezhetnek munkát! Ha a hiba a belső (házi vízvezeték rendszer) valamely pontján van, akkor is célszerű szakember segítségét kérni. Amennyiben a saját kezű beavatkozás a szakember megérkezéséig elkerülhetetlen, akkor lassan, a fal vagy a csővezeték fokozatos felmelegítésével (pl. hősugárzó segítségével) szüntethető meg a vezetékben lévő fagydugó.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek