| 2022. szeptember. 19. | 1 perc olvasás

A messziről jött vendég jó ötlettel érkezett

Dr. Benny Gamlieli az izraeli Eilatból látogatott a testvérvárosi Sopronba, s a Líceumban töltötte a vasárnap délelőttjét. Lenyűgözte a gimnázium múltja, szellemi és tárgyi emlékei. Azt szeretné, ha az itt tapasztalt nyitottságról és értékmentésről a Vörös-tenger partján élők is többet tudnának.

Hivatalos látogatásra érkezett a testvérvárosi Eilatból Sopronba - az 5783. zsidó új év köszöntése alkalmából - dr. Benny Gamlieli. Szombaton a város és a Soproni Zsidó Hitközség vezetőivel találkozott, vasárnap délelőtt pedig a Líceumot látogatta meg. Az eredeti tervek szerint a Világ Igaza (Jad Vasem) elismerésben részesült, anno a Líceumban érettségizett  gyermekmentő Sztehlo Gábor emléktáblája előtt rótta volna le tiszteletét, végül ennél sokkal gazdagabb lett a program. Részben azért, mert bőven volt mit megmutatni, részben pedig, mert a Vörös-tenger partjáról érkezett jemeni származású vendég kifejezetten érdeklődő volt...

Tölli Balázs, a Líceum igazgatója tartott "vezetést" a látogatónak.Elmondta, hogy az iskola századokon át nyújtott biztonságot és tanulási lehetőséget a környék zsidó fiataljainak, a háború előtti években tíz izraelita diák is járt ide évfolyamonként. Sztehlo Gábor  emléktáblájánál hosszan időzött a vendég, mindent tudni akart a holokauszt idején zsidó gyerekeket mentő lelkészről. (Remélhetőleg minden licista ismeri Gaudiopolis, azaz Örömváros történetét, ha nem, most nézzen utána, érdemes!)

Dr. Benny Gamlielinek nagyon tetszett az iskola patinája és nyitottsága, de igazán akkor képedt el, amikor az igazgató megmutatta azokat a több száz éves, kézzel írt héber töredékeket, amiket a Líceum őriz. Ezek másolatát kapta egyébként a vendég ajándékba, s öröménél szemmel láthatóan csak meghatottsága volt nagyobb.

A távolról jött vendég egyébként konkrét ajánlattal érkezett. Nem pusztán Eilat üdvözletét és jelképes ajándékát hozta, hanem azt a tervét, hogy cserekapcsolat alakuljon a soproni és az eilati diákok között. "Fontos, hogy a fiatalok ismerjék a különböző kultúrákat, személyes kapcsolatokon keresztül tapasztalják meg egymás értékeit" - fogalmazott. Hazatérve azon fog dolgozni - ígérte -, hogy a testvérvárosi kapcsolat a diákcserék révén valóban tartalmas legyen.

Legnépszerűbb cikkek