| 2018. december. 8. | 3 perc olvasás

A mézeskalács házikó készítésének titkai!

Ön is kismillió receptet és praktikát kipróbált a mézeskalács házikó készítéshez, de valamiért sohasem az lett az végeredmény, amit várt? A cukrász segítségével megmutatjuk, hogy miket rontanak el a legtöbben!

Elek Gabriella, a lövői cukrász évek óta készít ajándéknak mézeskalács házikókat - a Szeretet ünnepének közeledtével az otthona úgy fest, mint egy hatalmas mézeskalács falu. A cukrász beavat minket a titkaiba, hogy ne övezhesse csalódás az ünnepi készülődést!


Fotó: Lévay Vivien

1. Lehet glutnémentes, vagy diabetikus a tészta?
Diabetikus sajnos nem - az elképesztő cukortartalmú méz ugyanis elengedhetetlen összetevő. Gluténmentes viszont igen. Viszont, a glutnémentes liszttel nehezebb dolgozni, ugyanis több zsiradék, vaj, és méz kell hozzá. Hogy mennyivel, azt könnyedén érezhetjük a tészta állagából.


Fotó: Lévay Vivien

2. Lehet-e más színe a tésztának? 
A tészta a hozzáadott kakaóportól függően lehet világosabb, illetve sötétebb. A mézeskalács színét tudjuk a sütés hosszával is variálni: minél tovább tartjuk a sütőben, annál sötétebb lesz.

3. Lehet-e puha a tészta?
Többeknek azért nem füllik a foga a mézeskalácstésztához, mert kemény. Van egy jó hírünk: lehet puhább. Mindez türelem kérdése: Gabriella megannyi receptet kipróbált, egyszerre viszont egyik sem lett puha - azt javasolja, hogy várjunk a süteménnyel egy-két napot, esetleg vigyünk rá cukormázat, így bizonyosan kellemesen puha lesz, mire az asztalra kerül!


Fotó: Lévay Vivien

4. Hogyan lesznek szép arányosak a házak?
Gabriella szerint nincs szükség "drága" sablonokra - ezek csak keretek közé zárják a fantáziát. Ehelyett ő ragad egy A4-es méretű, négyzetrácsos füzetlapot, illetve egy fogpiszkálót. Vonalzóval kijelöli a neki tetsző méretet és formát, aztán a kisodort tésztára ráteszi a lapot. A fogpiszkálóval körbeszúrja a lapot, és már könnyedén ki is tudja vágni a formát!

3. Mit tegyünk a tepsibe, a tészta alá?
Sokan a sütőpapír mellett döntenek, ezt azonban Gabriella nem javasolja, ugyanis az gyakorta ráragad a tészta aljára. Ő egyszerűen csak finomlisztet szór a tepsibe.


Fotó: Lévay Vivien

4. Hogyan tudjuk elkerülni, hogy elégjen a tészta?
Gabriella tanácsa egyszerű: mivel a tészta gyorsan megsül, a megégést legkönnyebben úgy tudjuk elkerülni, hogy folyamatosan figyeljük a tésztát. Amikor aranybarna lesz, már mindenképpen vegyük ki! Nem olcsó tipp, de annak, aki mázsaszám gyártja a mézeskalácsot, nagy segítség lehet egy levegőkerintgetéses sütő - ez sokkal egyenletesebben, és gyorsabban végzi a dolgát. 

5. Mivel ragasztjuk össze?
Sokan az egyszerű utat választják, és ragasztóval rakják össze a lapkákat. Ez azonban a végeredmény gaztronómiai értékét eléggé lerontja... Gabriella szertné, ha az ajándéka kevésbé lenne mérgező, ezért a mézeskalácsházikó összeragasztásához cukormázat használ. Ezt a következőképpen készíti: egy tojásfehérjét alaposan összekever 350-400 gramm porcukorral. Ezt egy zacskóba tölti, amelynek egyik sarkára aprócska lyukat vág - így a mázat könnyen, és egyenletesen tudja adagolni. Ezzel a mázzal egyébként gyönyörű díszítéseket is fel lehet vinni a megsült tésztára.


Fotó: Lévay Vivien

6. Lehet-e piros a házikó?
Gabriella szerint ennek semmi akadálya. Ehhez csupán zselatin és piros - illetve, a kívánt színű - ételszínezék kell. Csak keverjük el a kettő összetevőt alaposan, és sütés után vigyük fel a mézeskalácslapkákra!

7. Meddig áll el a mézeskalácsházikó?
Ha párás, meleg helyen van, celofáncsomagolás nélkül, akkor előfordulhat, hogy a cukormáz elenged, és a házikó összeborul. De megfelelően tárolva lényegében bármeddig eláll - Gabriella nagymamájánál például ékeskedik egy házikó, amelyet legalább öt karácsonnyal ezelőtt ajándékozott a hölgynek...

Hogyan készíti el Gabriella a tésztát? Lépésről-lépésre:
- A lisztet a tálba teszi, aztán elmorzsolja benne a margarint, illetve a szódabikarbónát
- Ezután a porcukor következik, illetve a fűszerek, és a kakaópor
- A következő összetevő a tojás, amelyet a méz követ - ezután gyúrja alaposan össze a tésztát
- Aztán a tésztát beteszi pihenni a hűtőbe, körülbelül egy órára, mert így jobban összeáll
- Ezután kis izommunka következik: kisodorja, kiszaggasztj a tésztát
- A következő lépcső a sütő. Gabriella előmelegített légkeveréses sütőben, 180 fokon süti a tésztát - így körülbelül 10 perc alatt elkészül

Legnépszerűbb cikkek