| 2024. május. 22. | 1 perc olvasás

A mezőgazdasági betakarítási munkálatok során is fontos a tűzvédelem

A katasztrófavédelem idén is, mint minden évben kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére, ezért fontosnak tartják a lakosság, valamint a gazdálkodó szervezetek tájékoztatását az aktualitásokról, a mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi és iparbiztonsági szabályokról.

A nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyesek is, ezért minden gazdának fel kell készülnie nemcsak a gépek üzemképessége, hanem tűzvédelmi megfelelősége szempontjából is. A nagyon meleg idő, a forró gépalkatrészek, a csepegő üzemanyag, a könnyen gyulladó száraz növényzet együttes jelenléte könnyen tűzesethez vezethet. 

A munka megkezdése előtt ezért továbbra is fontos ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására. 

A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, hanem az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdáknak.

 

 

 

Borítókép forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek