| 2022. szeptember. 14. | 1 perc olvasás

A nagycenki önkéntesek ismét bizonyították felkészültségüket!

Tűzoltási és életmentési feladatokat is végrehajtottak a nagycenki tűzoltók az éves minősítő gyakorlaton. Az önkéntesek felkészültségét és tűzoltói elhivatottságát bizonyítja, hogy az egyesület 2021-ben negyvenszer, idén ezidáig pedig harmincnégyszer avatkozott be különböző tűz-és káreseteknél.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok évente minősítő vizsgagyakorlatot szerveznek az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet végző tagjai részére szakmai felkészültségük ellenőrzése céljából. Az ÖTE-k szakmai irányítása és felügyelete a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységre, az ehhez szükséges eszközök, személyi feltételek biztosítottságára terjed ki.

2017 márciusától végez önállóan beavatkozó tevékenységet Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, akik Győr-Moson-Sopron megyében, akkor negyedik egyesületként feleltek meg az előírt feltételeknek, és azóta, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is végezhetnek tűzoltási, műszaki mentési feladatokat. 

fotó: Nagycenk ÖTE 

Hétvégén került sor Nagycenken az Alkotóházban a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület éves minősítő gyakorlatára, ahol a nagycenki önkéntesek tizenkilenc tagja bizonyíthatta szakmai felkészültségét. A gyakorlat során az egyesületnek az önálló beavatkozásra való alkalmasságát kellett bizonyítani.

A szaktevékenységet folytató és tűzoltás vezetésére jogosult tagok tűzoltási és műszaki mentési készségének felmérésére, és a rádióforgalmazás alkalmazásának kontrolljára került sor, majd a rajok műszaki mentési (favágási gyakorlat), tűzoltási és életmentési feladatokat hajtottak végre. A szimulált helyszínen füsttel teli zárt térben, helyiségekben kellett a feladatokat megoldaniuk.

fotó: Nagycenk ÖTE 

A gyakorlatot a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka tartotta, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ellenőrizte.

Az önkéntesek felkészültségét és tűzoltói elhivatottságát bizonyítja, hogy az egyesület 2021-ben negyvenszer, idén ezidáig pedig harmincnégyszer avatkozott be különböző tűz-és káreseteknél. A nagycenki önkéntesek szaktevékenysége nagy segítséget jelent a hivatásos tűzoltók munkájához, hiszen négy településen, több mint négyezer lakos biztonságára ügyelnek, és ezzel javítják a megye tűzbiztonságát.

fotó: Nagycenk ÖTE 

Borítókép; Nagycenk ÖTE 

Legnépszerűbb cikkek