| 2019. október. 24. | 2 perc olvasás

A néma forradalom Sopronban

Meghurcolás és kihallgatások vártak arra a 20 keletnémet középiskolás diákra, akik az 1956. októberének végén, Magyarországon zajló események hallatán néma csenddel emlékeztek meg a forradalom áldozatairól. A néma forradalom című film, amelyet csütörtökön vetítettek le soproni középiskolások számára az ő történetüket dolgozza fel.

"A néma forradalom” című film 1956 őszére, a kettéosztott Németországba kalauzolja el a nézőt. A mű bemutatja, hogyan szereznek tudomást kelet-német gimnazisták az 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharcról. A film soproni vetítése a Konrad Adenauer Stiftung és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezésében valósult meg.

- Egy végzős gimnáziumi osztály azt a hírt kapta egy nyugati rádióból, hogy Puskás Ferenc életét vesztette a magyarországi forradalom és szabadságharc során – kezdte így a történet felvázolását Máthé Áron, Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. - És ezért először úgymond „csak brahiból” egy két perces néma felállást csináltak az osztályba. Ezután fokozatosan bevonultak ebbe a történetbe. Cselekedeteikre azonnal reagált a kommunista diktatúra gépezete és kihallgatásoknak, fenyegetéseknek vetették alá a diákokat – fejtette ki.  


fotó: Griechisch Tamás

A gimnazistákat kicsapták iskolájukból és azt is megtiltották nekik, hogy középiskolába járjanak érettségit tegyenek az egész NDK területén. Ezért szinte az egész osztály Nyugat-Berlinbe disszidált. - Először politikai menekült státuszt adtak nekik, utána pedig átkerültek Nyugat-Németországba, ahol óriási társadalmi összefogással ruházták fel a tanulókat. Ellátták őket és letehették az érettségit is. Nagyon sokan közülük évekig nem láthatták a szeretteiket, amely egy 17-18 éves diák számára egyből a nagy porondra való csöppenést jelentette – fogalmazott így az elnökhelyettes.


fotó: Griechisch Tamás

Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián köszöntötte a nézőket. A polgármester kiemelte: fontos, hogy minél több fiatal megtekinthesse az ilyen filmeket, hiszen az ő felelősségük lesz, hogy átadják a jövő generációi számára a múlt örökségét. - Amikor 1956 őszén a magyarok a szabadságharcukat vívták az elnyomó szovjet hatalommal szemben, nem voltunk teljesen egyedül: a világ szimpátiával tekintette az élet-halál harcot – emelte ki. - Több száz kilométerrel arrébb egy NDK-beli kisvárosban egy maroknyi középiskolás néma forradalommal is kiállt mellettünk – világított rá a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

 A programot középiskolás diákoknak szervezték, és hogy minél hitelesebben tájékozódhassanak a keletnémet gimnazisták történetéről, a filmben szereplő osztály egyik tagjával Karsten Köhlerrel is beszélgethettek a vetítés után.  


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek