A név kötelez

A tanévkezdet nemcsak új iskolát, hanem új csapatot is hozott Szlávik Flórának. A 12 éves lány szinte mindenben tehetséges: a kosárlabdában, a zenében és még a nyelvtanulásban is.

Flóra most kezdte meg tanulmányait a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A kislány már a Hunyadi János Általános Iskola és Óvodában is folyékonyan beszélt angolul. Tudása nagy részét autodidakta módon szerezte meg úgy, hogy eredeti nyelven nézett filmeket és főként kosárlabda-közvetítéseket, majd az angol tagozat még elmélyítette addigi ismereteit. Természetesen most is emelt óraszámban tanulja a nyelvet, és nagyon örül annak, hogy a volt osztálytársaival együtt került a 7.B-be. Az ifjú hölgy nagy szerelme a kosárlabda.

– Apukám, Szlávik József a példaképem, aki a kosárlabda NB I-ben több mint tíz évig meghatározó játékos volt – meséli. – Másodikban kezdtem el kosarazni Bencze Marcsinál, és már 9 évesen a Soproni Darazsak U11-es csapatában játszottam. Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2019-ben a Hunyadi csapatával országos első helyezést értünk el a diákolimpián. Ugyanebben az évben kaptam meg az iskola „Jó tanuló – jó sportoló” díját.

A kislány most került át a Soproni Darazsak Sportakadémia egyik kadett csapatába. Annak ellenére, hogy átlagos növésű, nála jóval nagyobb 13-14 évesekkel van egy csapatban, ugyanis sokkal gyorsabb és technikásabb az átlagnál. Rengeteget köszönhet a sportnak: kitartásra, türelemre és csapatmunkára nevelte. Annak idején a tenisszel kezdte sportpályafutását, ez meg is maradt hobbinak, ahogy télen a síelés, nyáron pedig a görkorcsolya, a bicikli és az úszás is. De egy alkalommal dobogóra állhatott egy mezei futóversenyen is, annak ellenére, hogy a futás nem tartozik a kedvenc sportágai közé.

Flóra a napi edzések, a hétvégi meccsek és a zeneiskola mellett minden tanévet kitűnő bizonyítvánnyal és több tantárgyból dicsérettel zárt. Harmadikban osztályfőnöke, Halvax Julianna kiemelkedő matematikai és logikai készsége miatt válogatta be tehetségfejlesztő programjába. A záró értékelésében viszont már azt állapította meg róla a tehetségfejlesztő szakpedagógus, hogy nincs olyan terület, ahol ne lenne jó. Ezt bizonyítja, hogy továbbjutott már nyelvtan- és matekversenyen is.

A kislány szereti az állatokat és általában a természetet, továbbá a zenét. Még Juli néninél kezdett el furulyázni, ezt követően iratkozott be szolfézsra a zeneiskolába, majd egy nyílt napon annyira elbűvölte a cselló hangja, hogy ennél a méretes hangszernél maradt. Egyelőre még kérdéses, hogy a zeneiskolát és a kosárlabdaedzéseket hogyan tudja majd összehangolni, de bizonyára erre is meg fogja találni a megoldást.

Legnépszerűbb cikkek