A nyári sikerek után újra hazai deszkákon énekel a Kórus Spontánusz

Igazi versenyhangulatot ígér a Kórus Spontánusz és a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus november 26-i közös koncertje a soproni Domonkos templomban. A Kocsis Holper Zoltán vezette soproni vegyes kar júliusban egy harmadik és egy különdíjat nyert, emellett pedig egy hatodik helyezést is szerzett a debreceni Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen. A Vox Mirabilis pedig idén két rangos megmérettetést is megnyert. Mindkét együttes versenyprogramja legjavát mutatja be a soproni előadáson.

Bár a karvezetők, Zemlényi Katica és Kocsis-Holper Zoltán már korábban is ismerték egymást, a két kórust mégis a nyári debreceni megmérettetés hozta össze: a Vox Mirabilis júliusban, már „útközben” látta vendégül a Spontánuszt, és a két kórus közös koncertet is adott a székesfehérvári Jézus Szíve templomban.

A Vox Mirabilis idén megnyerte a Bridge of Music Nemzetközi Kórusversenyt, a Mária Rádió II. Kórusversenyén pedig arany minősítést kaptak, és kategóriájukban is a legjobbnak bizonyultak. A soproni koncertre szakrális darabokkal készülnek: előadásukban megszólal például Szergej Rahmanyinov Bogorogyice Gyevo-ja (az ortodox Üdvözlégy, Mária) és Deák-Bárdos György Eli! Eli! című, megrendítő kompozíciója is, amely Krisztus utolsó szavait örökíti meg a keresztfán.

A Kórus Spontánusz debreceni versenyműsorából mutat be darabokat: elhangzik mások mellett Jake Runestad amerikai zeneszerző Alleluia című kompozíciója is. A mű debreceni előadása – azaz annak videofelvétele – a nyáron egészen a szerzőig jutott. „Gratulálok, remek munka, Kórus Spontánusz!” – írta napjaink egyik legfelkapottabb tengerentúli kortárs komponistája a soproniaknak. Hallható majd emellett Daróci Bárdos Tamás darabja is, amelyre Lackfi János írt szöveget, Madáretető címmel.

Az énekkar nyári produkciója a zsűri mellett több kortárs zeneszerző tetszését is elnyerte: Beischer-Matyó Tamás és Szabó Barna személyesen gratulált a debreceni verseny végén, az olasz Pietro Ferrario pedig legújabb darabja kottájával köszönte meg Kocsis-Holper Zoltánnak és együttesének, hogy O sacrum convivium című művének előadásával hírét vitték az olasz kortárs kórusmuzsikának. 

A Kórus Spontánusz vegyeskar a Bartók Béla kórusversenyen
A Kórus Spontánusz vegyeskar a Bartók Béla kórusversenyen
fotó: Máthé András

Új kihívások karnagynak és kórusnak egyaránt

Az új évad új szakmai kihívásokat is tartogat: Kocsis-Holper Zoltán ettől az évadtól Magyarország egyik vezető együttese, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyetteseként dolgozik. A megtisztelő feladatra a karigazgató, Somos Csaba kérte fel. Karnagyi feladatai mellett Zoltán a kórus énekeseként is dolgozik.

A Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen a kóruszenei szakma is felfigyelt a Spontánuszra: a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) a soproni énekkart kérte fel Beischer-Matyó Tamás Čierny havran című szlovák népdalfeldolgozásának ősbemutatójára, amellyel a szerző Bartók Béla felvidéki népdalgyűjtő munkája előtt tiszteleg. A bemutató 2017 januárjában lesz Budapesten. 

A Vox Mirabilis kamarakórus
A Vox Mirabilis kamarakórus

A Kórus Spontánuszról:

A Kórus Spontánusz 2001-ben alakult abból a célból, hogy karácsony közeledtével utcai énekléssel örvendeztesse meg a járókelőket. Ebből a baráti kezdeményezésből egy immár tizenöt éve működő együttessé nőtte ki magát, mely 2005-ben egyesületi formát is öltött. A kórust a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán vezeti.

Bárkinek és bárhol énekel ez a fiatalokból álló kórus, ahol szívesen hallgatják: a koncertterem elegáns közönsége vagy egy óvodai csoport előtti fellépés ugyanúgy megmérettetés és örömforrás. A kórus rendszeres résztvevője az Énekel az ország projektnek.

Kipróbálták magukat nemzetközi mezőnyben is: 2008 nyarán az 5. Kórusolimpián (World Choir Games) Grazban arany- és ezüstdiplomás helyezéseket értek el. 2012 novemberében pedig a kétszeres Grammy-díjas Vance George vezényletével adtak nagy sikerű koncertet.

A kórus 2014-ben a 8. Kórusolimpián ismét arany és ezüst minősítést szerzett a lettországi Rigában.

2016-ban, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában harmadik díjat nyertek, a vegyes kari kategóriában pedig hatodik helyezést értek el. A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért.

Az énekkar tagjai hétről hétre bizonyítják a szombati próbák során, hogy a tanulás vagy a munka mellett van még helye a közös muzsikálásnak is.

Bővebben: http://spontanusz.hu | http://fb.com/spontanusz | http://youtube.com/korusspontanusz

Legnépszerűbb cikkek