| 1 perc olvasás

„A pacsirta” Balatonfüreden

Meghívták a Balatonfüredi Kisfaludy Színházi Fesztiválra a soproni teátrum hatalmas sikerű előadását, „A pacsirta” című színművet, amely Jeanne d’Arc történetét mutatja be. Az előadást július 4-én este láthatta a közönség a Papsokai templomromban.

Jean Anouilh A pacsirta című színműve a nemrég véget ért évad egyik kiemelkedő sikereként vonult be a Soproni Petőfi Színház életébe. Rangos szakmai elismerésként bekerült az idei Országos Színházi Találkozó szakmai programjába.

Kéri Kitty, a darab rendezője számára ez több mint egy előadás. Lelkének, szakmai pályafutásának mérföldköve, s talán erkölcsi igazodási pontja is. Különleges összekapcsolódás egy lánnyal, aki majdnem hatszáz évvel korábban élt.

A világ lángokban áll, ezért Anouilh remekművét különösen fontos játszani ma. A szerző amellett, hogy a hit kérdéseit feszegeti, a történelem egy háborúkkal teli időszakában az igazság és a humanizmus mellett érvel darabjában. Az ötvenes években íródott mű, Jeanne d’Arc története minden korban aktuális és szíven üti a nézőt. A hitről, az igazságról, a politikai, vallási és hatalmi játszmákról, önmagunk vállalásáról és megalkuvásainkról szóló történet mindenkihez szól. 1431-ben egy fiatal lányt küldtek máglyára. Anouilh drámája kibontja, hogy milyen érdekek húzódtak a háttérben, hogyan akarták megfosztani a hitelétől Jeanne-t.

„A propaganda vagy fekete, vagy fehér, mondj valami megdöbbentőt, aztán ismételgesd gyakran, míg valóság lesz” – hangzik el az előadás tárgyalásán, amelyen a nézők néma tanúkként szembesülnek a hatalmi érdekek érvényesítésének módszereivel.

A múlt barbárságai erőteljesen szembesítenek a jelennel, ahogy az egyszerre több szerepet is alakító színészek újra játsszák Jeanne d’Arc, A pacsirta katartikus történetét

– hangsúlyozta a rendező.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek