A Pejacsevich-örökség Sopronban

A Pejacsevich család művészeti örökségéből érkezik különleges válogatás a Lábasház legújabb, november 11-én nyíló tárlatán a Sopron környéki horvát közösség kulturális kapcsolatainak ápolásában aktív szerepet vállaló Matica Hrvatska Sopron Egyesület támogatásával.

A Petőfi téren álló egykori Pejacsevich-palotában őrzött, ám a trianoni békedöntés után Horvátországba került festményeket tekinthetnek meg a látogatók, melyeket a grófi család osztrák és magyar művészektől rendelt. A horvát főnemesi családból elsőként Pejacsevich Károly gróf telepedett le Sopronban a XVIII. század végén. A gróf aktívan kivette a részét az itteni művelődési élet szervezéséből: a Petőfi téren kaszinó és vigadó épületet alakított ki, melyben Liszt Ferenc is adott koncertet. Pejacsevich Károly személyéhez köthető a soproni színjátszás felvirágoztatása is, a gróf kibérelte a Templom utca 26. szám alatti kőszínházat, amelyet átépített és kibővített.

Veress Ferenc és Jasminka Najcer-Sabljak művészettörténészek a kiállítás anyagát válogatják
Veress Ferenc és Jasminka Najcer-Sabljak művészettörténészek a kiállítás anyagát válogatják

A Pejacsevich család jó kapcsolatokat ápolt a Stornókkal is. A Petőfi téren álló Pejacsevich palotával határos házat (Hátulsó utca 9.) idősebb Storno Ferenc vásárolta meg, ettől kezdve alakult ki baráti kapcsolat a két család között. Idősebb Storno Ferenc 1862-től dolgozott a család nasičei kastélyának (Horvátország) átépítésén Pejacsevich László megbízásából. Felújította a kastély épületét, terveket készített a berendezéshez. Tervek maradtak fenn a II. világháborúban elpusztult zalabéri kastélyhoz és a soproni Fövényverem utcai palota belső átalakításához is. Pejacsevichné Döry Mária 1863-ban rendelte meg a család sírboltját a soproni Szent Mihály temetőben. A téglából épült neogótikus kriptaépület 1936-ban a domonkos rend tulajdonába került. Ugyancsak Döry Mária megrendelésére illusztrálta Storno Ferenc 1866-ban Kisfaludy Sándor Csobánc című verseskötetét. 

Veress Ferenc és Silvija Lucevnjak a našicei Krisztus mennybemenetele kápolna kriptájában
Veress Ferenc és Silvija Lucevnjak a našicei Krisztus mennybemenetele kápolna kriptájában

Mindezek a történeti adatok most a december 31-ig látogatható kiállítás révén újra megelevenednek. A kiállítást az eszéki Galerija likovnih umjetnosti, a Soproni Múzeum, valamint a Matica Hrvatska Sopron Egyesület rendezi, kurátorai Jasminka Najcer-Sabljak (Eszék), Silvija Lučevnjak (Našice) és Veress Ferenc (Soproni Múzeum).

Címkék: Lábasház

Legnépszerűbb cikkek