| 2017. szeptember. 28. | 3 perc olvasás

A polgármester lemondásra szólította fel a képviselőt

Nem mindennapi eset történt a közgyűlésen: a bíróság által jogerősen elítélt dr. Bendes Zoltán képviselőt (JOBBIK) a város polgármestere lemondásra szólította fel. Mint elhangzott, a képviselő tettével erkölcsileg alkalmatlanná vált tisztségére.

Az ügy előzménye, hogy a bíróság dr. Bendes Zoltánt elsőrendű vádlottként bűnösnek találta társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében, társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, valamint társtettesként elkövetett testi sértés vétségében és pénzbírsággal sújtotta. A Soproni Gyógyközpontban rezidens orvosként dolgozó dr. Bendes Zoltán társaival együtt 2015. február 22-én volt részese egy utcai verekedésnek. Két társaság találkozott össze egy soproni szórakozóhely előtt, ahol előbb szóváltás, majd dulakodás kezdődött.

A bírósági ítélet szerint dr. Bendes Zoltán ökölbe szorított kézzel arcon ütötte az ügy III. rendű vádlottját, majd őt magát is ököllel orrba vágták, aminek következtében a földre esett. A verekedés során a II.r. vádlott egy sértettet a földre lökött és ott dr. Bendes Zoltán vádlottal együtt többször megrúgták. A bántalmazást a vádlottak csak a szórakozóhely közelében lévő biztonsági őrének a közbeavatkozására fejezték be.

III.r. vádlott mindeközben, kihasználva, hogy a vele addig dulakodó I.r. dr. Bendes Zoltán és II. r. vádlottak a sértett ellen fordultak, telefonon értesítette a rendőrséget, majd az Erzsébet utcán keresztül a Széchenyi tér irányába elfutott a helyszínről. I.r. dr. Bendes Zoltán és II.r. vádlottak észlelték III.r. vádlott menekülését, ezért utánuk futottak a társaság más tagjaival együtt. III.r. vádlottat II.r. vádlott a Széchenyi tér Domonkos templom előtti szakaszán érte utol, ahol lábát összeakasztva felrúgta. Ennek következtében III.r. vádlott a földre került, amikor I.r. dr. Bendes Zoltán vádlott futtában fejbe rúgta, majd II.r. vádlottal együtt még többször megrúgta, illetve megütötte.


forrás: facebook/Jobbik Sopron

A bántalmazást csak a helyszínre érkező ismerőseik közbelépésének hatására fejezték be. A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A bíróság a fenti bizonyítékok mérlegelése során arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádlottak az ítéleti tényállásban megállapított magatartásokat elkövették, hiszen ezen cselekvőségeket az egyes vádlotti előadások, illetve a már hivatkozott tanúvallomások teljes egészében megerősítették. Ezen előadásokat az egyéb objektív bizonyítékok, mint a kamerafelvétel adatai, valamint az orvosszakértői véleményben rögzítettek teljes mértékben alátámasztottak. A bíróság így arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádlottak az ítéleti tényállásban megállapított magatartásokat elkövették.

Súlyosbító körülményként vette viszont figyelembe a bíróság mindhárom vádlott vonatkozásában az erőszakos bűncselekmények elszaporodottságát, a társtettességet, valamint az ittas állapotban való elkövetést, II. r. vádlott vonatkozásában a korábbi elítélést.


fotó: Griechisch Tamás

Mint ahogy dr. Fodor Tamás polgármester felszólalásából kiderült, dr. Bendes Zoltán nem tájékoztatta hivatalosan az önkormányzatot az ellene folyó büntetőperről és a jogerős ítéletről sem. A hatályos jogszabályok szerint az ítéletnek nincs jogi következménye az önkormányzati képviselőségre, azonban erkölcsi és politikai értelemben annál inkább problémás a kialakult súlyos helyzet.

- Dr. Bendes Zoltán képviselő politikailag és erkölcsileg alkalmatlan a soproni önkormányzatban képviseleti munkára, mert annak legalapvetőbb szabályait megszegte. A képviseleti demokrácia egyik alappillére a képviselő írott és íratlan szabályok szerinti erkölcsi fedhetetlensége. Fő feladata a polgárok képviselete, segítése támogatása, nem pedig konfliktus gerjesztése, garázda magatartás tanúsítása – mondta Sopron polgármestere, kiemelve, hogy az ítéletben megvalósult garázdaság közösségellenes, erőszakos, fenyegető másokban riadalmat keltő magatartást tovább súlyosbítja, hogy csoportosan alkoholos befolyásoltság alatt követték el az érintettek.

- Hol van itt a személyes képviselői példamutatás, hol van itt a humánus intelligens együttműködő magatartás másokkal? – tette fel a kérdést dr. Fodor Tamás. - Morálisan Dr. Bendes Zoltán méltatlan a Soproni Önkormányzat képviselői munkájára, azaz erkölcsileg megbukott, alkalmatlan. Ezért ne terhelje tovább személyével a városi közgyűlés munkáját.

A közgyűlés elnökeként felszólítom Dr. Bendes Zoltánt, hogy mondjon le önként mandátumáról, mint listás képviselő, valamint felszólítom a Jobbik Párt helyi elnökét is, hogy hívja vissza erkölcsileg méltatlanná vált képviselőjét – zárta felszólalását a város polgármestere.

Legnépszerűbb cikkek