| 2017. szeptember. 22. | 3 perc olvasás

A Pro Kultúra kaput nyit!

Október 1-jén egyedülálló vállalkozásként várja a látogatókat a KultKapuK című rendezvény, aminek keretében több mint 30 belvárosi kapualjban 60 programmal készülnek a szervezők. Szintén a témához kapcsolódva, október 1. és 22. között Soproni Somlai Attila festőművész „A hűség kapui” című kiállítása lesz látható a Liszt központ Munkácsy termében.

Szent Mihály Sopron védőszentje, emléknapja pedig a város ünnepe. Ilyenkor országszerte a helyi értékeket, hagyományokat és kincseket ünneplik – így tesz az idén a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. is. 

A programról csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója, Szekeres Kriszta, a programok ötletgazdája és Soproni Somlai Attila festőművész.


fotó: Torma Sándor

Szeptember 30-án szombaton a Munkácsy teremben nyílik Soproni Somlai Attila festőművész új tárlata: 40 régi soproni kapu festett képeivel. „A Hűség kapui” c. kiállítás anyaga a soproni bemutató után több helyszínen is látható lesz majd: többek között Szombathelyen, a Budai Várban és Brüsszelben is. Soproni Somlai Attila nemcsak megörökítette a régi város ódon kapuzatait, hanem képeivel tiszteleg a szorgalmas elődök és a hajdani iparosság előtt. „A kapu maga a lehetőség. Hogy belépjünk Máshová… és hogy elhagyjunk Valamit…” – áll a kiállítás bevezetőjében.


fotó:Torma Sándor

Ez az izgalmasnak ígérkező tárlat ihlette a másnapra meghirdetett programot: október 1-én vasárnap, a hagyományos délelőtti ünnepi szentmise után egy újszerű vállalkozásba fogott a Pro Kultúra – jócskán kilépve a Liszt Ferenc Kulturális Központ falai közül. KultKapuK elnevezésű programjában 14:00 és 18.00 óra között 30 belvárosi kapualjba szervez élményt ígérő kulturális tartalmakat: művészetet, várostörténetet, iparosságot, környezetkultúrát, soproni falatokat és italokat. Egy igazi kulturált délután lesz ez, ahol csupa soproni művész, egyesület, intézmény, civil szervezet és baráti kör segíti az egyes programhelyszíneket.


fotó: Torma Sándor

Mindenhol soproni értékekkel, soproni kincsekkel és soproni tudással találkozhatnak a közös kalandra vállalkozók, hiszen Szent Mihály napja a város ünnepe. A kapualjakban Hűség-pontok gyűjthetők, amelyek után a belvárosi vendéglátóhelyek soproni ízekkel, a Pro Kultúra pedig kedvezményes bérletvásárlással illetve kiállítási belépővel jutalmazza a kultúrabarátokat. A program nyitányaként Dr. Fodor Tamás polgármester a Városháza féltve őrzött festményeiből mutat ízelítőt, amikor megnyitja a Városháza kapuját. Zárásképpen pedig a Liszt Ferenc Kulturális Központ kapuit nyitja meg Pataki András ügyvezető igazgató, hogy ott megszólalhasson az intézmény új zongorája. A KultKapuK teljes programkínálata ingyenesen látogatható, a helyszínek kiválasztásában Sulyok Gabriella rajzos várostérképe segíti az érdeklődőket.


fotó: Torma Sándor

A „kapunyitás” folytatódik október hónapban is. A Munkácsy teremben Soproni Somlai Attila képei között több olyan programot szervezünk, amely érintőlegesen kapcsolódik a kapukhoz, és sokféle közönségréteget csábíthat be a kiállítótérbe:

Október 12-én Prof. Dr. Rechnitzer János tart előadást a regionális közgazdaságtan kiskapuiról. (A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Karával közös rendezvény)

Október 13-án az „Y” és a „Z” generáció kutatója, Zeitler Ádám lesz a vendégünk, aki a „kapunyitási pánikról” beszél fiataloknak és a „mamahotelt” üzemeltetőknek.

Október 23-án pedig – a kiállítás finisszázsaként - innen indul az idei hagyományos jótékonysági Rotary séta.

Címkék: kultkapuk

Legnépszerűbb cikkek