| 2023. október. 28. | 3 perc olvasás

„A rács két oldalán” – Ilyen volt a nyílt nap a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben.

Ismét rengetegen látogattak el a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön nyílt napjára. Minden hónap egy kiválasztott szombatján a börtön kapui kitárulnak a látogatók előtt. Ekkor az érdeklődők abba is betekintést nyerhetnek, milyen szakmai feladatokat látnak el az itt dolgozók.

Színes és érdekes programokkal várták az érdeklődőket a börtön falai között. Egy általános tájékoztatót követően, a látogatók megtekinthették a fogvatartottak által készített alkotásokat. Szemügyre vehették az előadóterem asztalán kihelyezett kényszerítő és mozgáskorlátozó eszközöket is, ezt követően pedig az esemény zárásául ki is lehetett próbálni a különböző bilincseket, valamint a vállalkozó szelleműeknek megmutatták, hogyan zajlik a fogvatartottak kísérése.

Fotó:Hidegh András

Ezután következett a séta a börtönben: a csoport végig látogathatta a könyvtárat, betekintést nyert abba is, milyen egy fogvatartotti zárka. Ezután a sétaudvart, a tantermet és a közösségi helyiséget, valamint a kápolnát is megtekintették.

A nagyobb lélegzetvételű séta után pedig a szállító járműveken volt a hangsúly, majd a látogató helyiségbe is szétnézhettek az érdeklődők.

Fotó:Hidegh András

A büntetés-végrehajtás busza is, - a matricától eltekintve kívülről egy teljesen átlagos járműnek tűnik. Azonban ha valaki jobban megnézi, láthatja, hogy ez semmiképpen nem mondható átlagosnak. Ezek a buszok, biztonsági berendezéssel vannak ellátva belül, rácsos ablakkal, kamerákkal, valamint a vezető fülke teljesen külön le van választva. Érdekessége a járatnak, hogy a kameraképeket az elől helyet foglaló sofőr és a mellette ülő szállítmányvezető is látja, így figyelemmel tudják kísérni a szállítás során a fogvatartottak tevékenységét. - osztotta meg velünk Németh Éva bv. ezredes, intézetparancsnok.

A felügyelők bemutatták azokat a technikai eszközöket, amik segítik a munkájukat.

Fotó:Hidegh András

Egy fogvatartott pedig azt a speciális telefonkészülékét, amivel a kapcsolattartást könnyítik meg. Szigorú szabályoknak felel meg az eszköz, érdekessége az, hogy csak azok a  telefonszámok hívhatók róla, amelyek engedélyezett kapcsolattartóikhoz tartozik, a rendszerben rögzített, nyilvántartott számok. Emellett minden fogvatartott rendelkezik egy olyan NFC kártyával, amivel „elektronikus ügyintézésre” van lehetősége, a rendszerből pillanatok alatt kellő információkhoz juthat, legyen szó akár orvoshoz jelentkezésről, akár az általános információkról, a munkáltatáshoz kapcsolódó adatokról, esetleg kérelmei státuszáról.

Németh Éva bv. ezredes, intézetparancsnok elmondta:

Fontosnak tartom, hogy ne csak akkor szóljanak rólunk a híradások, amikor valami borzalom – rendkívüli esemény - történik a börtönben. Egy-egy ilyen nyílt nap kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk, milyen jelentőségteljes feladatot végzünk nap, mint nap. Munkatársaimmal együtt azon dolgozunk, hogy biztonságban élhessenek az emberek, és azok a fogvatartottak, akiket a bíróság szabadságvesztésre ítélt, letöltsék a rájuk kiszabott büntetésüket. Mindezt olyan körülmények és feltételek között tegyék, amitől joggal várható, hogy szabadulás után egy másik útra lépnek.

Folytatta, a társadalmi befogadás, visszafogadás nagyon fontos része a munkájuknak. A fogvatartottak integrálásának megkönnyítésére olyan programokkal segítik az elítélteket, mint a munkáltatás, oktatás, vagy a különböző szakmaképzések lehetősége.

Fotó: Hidegh András

A látogatóknak rengeteg hasznos ismeretet, és nem utolsó sorban élményt jelentett a nyílt nap, hiszen megnézhették, hol, és mivel töltik a fogvatartottak és fogvatartóik a napjaikat, betekintést nyerhettek a rács mindkét oldalára.

Az intézet történetéről röviden: A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön országos és vármegyei szakfeladatokat ellátó büntetés-végrehajtási intézet. Befogadóképessége: 616 fő. Az intézet hivatalos megnevezése a tevékenység kiszélesítésével 1929-től "Soproni Királyi Országos Fegyintézet és Szigorított Dologház ", 1967-ben Sopronkőhidai Büntetés-végrehajtási Intézet, 1972-ben Sopronkőhidai Fegyház, majd az itt fogvatartottak összetételének megfelelően 1988-ban Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lett. A fogvatartottakat többnyire az állami tulajdonú Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-nél textil- és ruhaipari, mosodai szolgáltatásban, külső cégeknek faipari, vasipari és egyéb bérmunkában foglalkoztatják.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek