| 2017. február. 4. | 3 perc olvasás

A reformáció kamionja a soproni Széchenyi téren

Szombaton városunkba érkezett a reformáció 500. évfordulójára alkalmából az a kamion, amely Európa 19 országában összesen 68 állomás érint.

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) egyedülálló projektet álmodott meg a reformáció 500. évfordulójára, amely egy kamiont indított útjára Genfben 2016. november 3-án, és amely összesen 19 országban 68 állomást köt össze. Magyarországon három helyszín lett kijelölve állomásként, melyek Debrecen, Sárvár és Sopron.

Debrecenben elsősorban a hazai református egyház szervezésében zajlott a program, míg Sárváron és Sopronban az evangélikusok a házigazdák.  

A kamion egyfajta interaktív kiállítótér, a reformációról és az egyes helyszínekről tartalmaz bemutatókat, így városunkban elsősorban a soproni kisfilmeket láthatnak az érdeklődők, felölelve a a városunkban élő német kisebbség valamint a kétnyelvűség történelmét és mindennapjait.

Az ünnepi megnyitón a Széchenyi téren állomásozó kamion lépcsőjén köszöntőt mondott Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, aki hangsúlyozta, hogy Sopron egy fontos pont a reformáció számára Magyarországon, hiszen hazánkban fontos mérföldköveket jelentett ez a város. Itt alakult először 1565-ben az első evangélikus gyülekezet, de például az 1670-es években lezajló ellenreformáció alatt is Sopron volt az országban az egyetlen hely, ahol tartottak evangélikus istentiszteletet. 

Sopron Megyei Jogú Város nevében Tóth Éva önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket és örömét fejezte ki, hogy a város szívében, a Széchenyi téren üdvözölhetjük a reformáció kamionját. Köszönetét fejezte ki Szemerei János püspöknek, hogy ünnepi beszédében összefoglalta mindazt, ami miatt Sopron a reformáció bölcsőjévé válhatott, amire minden soproni méltán büszke. 

Tóth Éva hangsúlyozta: A tudatosan megélt keresztény hit, a cselekvő hit egyben felelősség szűkebb és tágabb közösségeimért.

Ezért a reformáció az anyanyelvre gyakorolt, művészetet, kultúrát, tudományt átformáló, máig ható hatásán túl teret adott a közéleti felelősségvállalás és szerepvállalás fontosságának, és nem csak a közösség vezetői számára, de annak minden egyes polgára számára is. A kereszt a legértékesebb márkajegy, védjegy, a megtartott élet védjegye, ami ráadásul ajándékba van. Ezért mindenki és minden szervezet, közösség, amely a keresztet felvállalja, jelképében, logójában hordozza, életvitelében, munkájában, élet- és világszemléletében a legértékesebbet érvényesíti.

Hozzátette: Nemcsak jelképnek, de valóságos, a Pál apostoli értelemben értelemben vett „alkalmas és alkalmatlan időben” tett igehirdetésnek is kiváló a reformációi kamion. Az útvonala során érintett, a térképen bejelölt települések jelzik a amint reformáció eszméinek hatása átszőtte, átformálta egész Európát

Az útvonala valóságos úthálózatot, kapcsolatot teremt az európai protestáns közösségek között, jele annak, hogy egész Európa életét máig meghatározó közösség vagyunk, mára már az ökumenikus szemléletnek köszönhetően az teljes keresztény világ javára érvényesített reformációi, hitbeli alapértékekkel.

 

A köszöntőket követően az érdeklődők megtekinthették a kamionban látható kiállítást, ami szombaton 18.00 óráig várta az érdeklődőket, vasárnap pedig még lehetőség lesz megtekinteni reggel 08.30 és 13.00 óra között. 

A kamion mellett számtalan kapcsolódó program is várta az érdeklődőket, mint például a Berzsenyi Dániel Líceumban egy szabadulószoba nevű csapatjáték, amely ingyenesen volt kipróbálható, de szervezett sétákon a helyi evangélikus emlékhelyek megtekintésére is lehetőség volt. 

Vasárnap 13.00 óráig, az evangélikus gyülekezeti házban található múzeum kiállítása kedvezményesen tekinthető meg. 

Szintén vasárnap (2017. február 5-én )  09 órakor német nyelvű istentisztelet lesz a templomban, amelyen dr. Michael Bünker püspök hirdeti majd az igét, közreműködik dr. Fabiny Tamás püspök és dr. Tarr-Cselovszky Klára külügyi osztályvezető. 

Ezt követően 10.00 órakor a magyar nyelvű istentiszteletre kerül sor, ahol dr. Fabiny Tamás püspök prédikál, a liturgiában pedig Pelikán András lelkész fog segédkezni. Az istentiszteleten köszöntőt mond dr. Michael Bünker osztrák püspök.

 

A reformáció kamionja Sopronban a Széchenyi téren
A reformáció kamionja Sopronban a Széchenyi téren
fotó: Leczovics Zsolt
A reformáció kamionja Sopronban a Széchenyi téren
A reformáció kamionja Sopronban a Széchenyi téren
fotó: Leczovics Zsolt
Zenei közreműködő a Brass Brothers volt.
Zenei közreműködő a Brass Brothers volt.
fotó: Leczovics Zsolt
Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke
Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke
fotó: Leczovics Zsolt
Tóth Éva önkormányzati képviselő
Tóth Éva önkormányzati képviselő
fotó: Leczovics Zsolt

Szabadulószoba a Berzsenyi Dániel Líceumban: 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek