| 2018. március. 9. | 2 perc olvasás

A rendszerváltás vidéki hatásait kutatták Sopronban

A vasfüggöny lebontásában kulcsszerepet játszó személyek osztották meg egymással emlékeiket a Rendszerváltást Kutató Intézet és Archívum Sopronban tartott megbeszélgetésén, melynek a helyi szervezője a Közi Horváth József Népfőiskola volt.

A remek hangulatú, négy órát átívelő beszélgetésen kilenc egykori soproni MDF-tag is részt vett, akik megosztották  az intézet tagjaival az akkori időszakkal kapcsolatos emlékeiket, amelyek közül valamennyiben voltak közös pontok.

A zártkörű  kerekasztal-beszélgetést követő sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy az értekezésen olyan soproni  háttérinformációk is előtérbe kerültek melyek kulcsszerepet töltöttek be a vasfüggöny lebontásában és amelyek felölelték a 1987-től 1990-ig tartó helyi események időszakát. A beszélgetés tanulsága többek között az is volt, hogy fényt derítsenek arra, hogy Sopronban a rendszerváltás idejében a mezőgazdasági-erdőmérnöki szellemi elit szerepvállalása milyen mértékű volt, valamint milyen ráhatással szolgált a ma már történelmi eseményeknek folyamatában.   

Dr. Magas László önkormányzati képviselő, aki meghívott vendégként vett részt az értekezleten elmondta, hogy közel három évtized után emlékeztek azokra a történésekre, melyek 1988-89-ben itt Sopronban történtek. Hozzátette, hogy nagyon hasznos és jó hangulatú beszélgetésen vannak túl, amelyen  megismerték egymás  akkori indíttatását, és azt is hogy mi vezette őket az MDF-hez, és mi történt az azóta az eltelt időszakban.

Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója kiemelte, hogy a feladatuk a rendszerváltás éveinek a kutatása és archíválása, kéziratok, filmek, fotók gyűjtése.  Munkájuk során az elmúlt öt esztendőben már tanulmányok sorát publikálták és eddig már  harminc kötetet jelentettek meg. Hozzátette, hogy egy negyedéves folyóiratuk is van, amelynek a márciusi száma most készül el. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek