| 2022. augusztus. 1. | 1 perc olvasás

A repülőút nem várt veszélyeket tartogathat!

Repülőgéppel tervezett utazás előtt nem árt figyelembe venni, hogy a különböző környezeti hatások miatt komoly erőpróbának tehetjük ki a szervezetünket.

A krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek, nekik mindig ajánlott felkeresni a háziorvosukat az utazás előtt, de az egészségeseknek sem árt odafigyelni!

Már maga az utazás folyamata is veszélyeket rejthet. A több ezer méteres magasságban lecsökken a légnyomás. Ilyenkor a szervezet oxigéntelítettsége lecsökken, egészséges ember esetén is kb. 93 százalékos lesz a szaturáció (telítettség). Krónikus szív- vagy tüdőbetegségben szenvedőknél ez az arány még rosszabb, 80 százalék körüli is lehet. Náluk a kezelőorvossal egyeztetve kell eldönteni, hogy egyáltalán vállalhatják-e a repülőutat. 

fotó: pixabay 

Figyelnünk kell arra is, hogy a hosszabb (több órás) utazást az utastérben végzett mozgással szakítsuk meg. A négy óránál hosszabb mozdulatlan utazás a duplájára növeli ugyanis a trombózis kockázatát. A tartós meleg és az egy helyben ülés ugyanis kedvez a vérrögök kialakulásának. A trombózis a végtagot vagy – súlyosabb esetben – az életet is veszélyeztetheti.

fotó: pixabay 

Minimum 2 óránként át kell mozgatni lábainkat, érdemes kompressziós harisnyát viselnisok folyadékot – óránként legalább 1-2 dl vizet - inni. A korábban trombózison átesetteknél a 8 órát meghaladó repülőutak esetén vérhígító injekció beadása is ajánlott.

mélyvénás trombózis hirtelen fájdalommal jár (leggyakrabban a lábszárban), duzzanat és bőrpír kíséri. Az artériás rendszerben is kialakulhat trombózis, ilyenkor nincs duzzanat, az alsó végtag hideg, pulzushiány kíséri, akadozik a keringés. Mindkét esetben azonnal orvoshoz kell fordulni!

Fontos még tudni, hogyha a repülés során legalább két időzónát átlépünk, akkor a szervezetünk azt átlagosan 24 óra alatt piheni ki. A repülésre vonatkozó mindenkori járványügyi szabályok szigorú betartása is nélkülözhetetlen a biztonságos utazáshoz.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala 

Legnépszerűbb cikkek