| 2021. október. 21. | 2 perc olvasás

A Rongyos Gárda harcaitól a soproni népszavazásig címmel nyílt kiállítás

Hiánypótló történelmi kiállítás nyílt csütörtökön a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ aulájában. A népszavazásról már nagyon sok szó esett, de az azt megelőző időszakról kevesebbet tudnak az emberek. Így a történelemnek ezt az elfeledett részét szeretné bemutatni a "A Rongyos Gárda harcaitól a soproni népszavazásig" címmel megnyílt kiállítás.

Sopron a centenáriumi évben minden alkalmat megragad arra, hogy méltóképp megünnepelje azt, hogy 100 évvel ezelőtt a soproniak a népszavazáson úgy döntöttek, magyarok maradnak. Azonban kevesebb szó esik arról, hogy milyen út is vezetett ehhez a nemes naphoz. "A Rongyos Gárda harcaitól a soproni népszavazásig" címmel megnyílt kiállításon a szervezők célja bemutatni ezt a korszakot, hogy ne csak a népszavazás, hanem az azt megelőző időszak is ismert legyen az emberek számára. 


Foto: Griechisch Tamás

A megnyitón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere beszédében hangsúlyozta:

„Ez a kiállítás a hősökről szól, a mi hőseinkről, illetve arról a történetsorozatról, ami velük történt a népszavazás kapcsán. Mi soproniak híresekek vagyunk arról, hogy mi vagyunk a Civitas Fidelissima, illetve arról, hogy 100 évvel ezelőtt volt itt egy népszavazás, ami azzal zárult, hogy Sopron magyar maradt. De hogy hogy jutottunk el idáig, az talán nincs annyira a köztudatban. Még a soproniak emlékezetében is hiányosak ezek a részek. Ez a kiállítás ezt meséli el. Itt azoknak az embereknek a történetét láthatjuk, akik nem vették tudomásul a megváltoztathatatlant, akik nem adták fel soha, elhozták a reményt, és ezzel a saját sorsukat a saját kezükbe tudták venni.”


Foto: Griechisch Tamás

Dr. Pozsgay Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei MATASZ t. főhadnagya, a kiállítás egyik szervezője beszédében kifejtette, hogy:

„Akkor lehet a nagyhatalmak játszmájába beleszólni, hogyha egy nemzet bátor, ki mer magáért állni, és nem hajt fejet. A Rongyos Gárda tagjai bátrak voltak, és mertek cselekedni. A harcolók között sok tartalékos katona is volt, akik ugyan civil ruhában harcoltak, de annál nagyobb találékonysággal és lelkesedéssel."


Foto: Griechisch Tamás

Domnánics Milán gyűjtő a megnyitón elmondta:

„Három gyűjtőtársammal együtt úgy gondoltunk, hogy megemlékezünk a soproni centenáriumi évfordulóról, és az azt megelőző időszakról. Nagyon sok papír formátumú dokumentumunk van, és rengeteg tárgyi emlék, fegyverek is vannak a birtokukban, amikből úgy gondoltuk, illene egy kiállítást létrehozni annak érdekében, hogy mások is megtekinthessék azt. A relikviák között nagyon sok kuriózum található, ilyen például Sopronyi-Turner Mihály feleségének írt levele, amelyben arra kéri, hogy sürgesse meg a vasúti igazolványa elküldését, mert neki fontos ügyben kell eljárnia. Vagy ilyen az a képeslap, amin Fraknó vára látszik, és egy felkelő küldte."

A kiállításon végigsétálva megelevenedik a múlt, és bepillantást nyerhetünk a nemes küzdelem napjaiba. Számtalan fegyver, ruhadarab és dokumentum segít az emlékezésben.


Foto: Griechisch Tamás

A kiállítás megtekinthető a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ aulájában.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek