| 2022. április. 19. | 2 perc olvasás

A SMAFC karatékái ütést és kultúrát is tanulnak

A mozgás harmóniája, a gondolat fegyelme - ez a karate, amelynek egyik irányzatát, a kyokushint űzik a SMAFC karateszakosztályában. A legutóbbi versenyükön is bizonyították: nemcsak jó közösséget alkotnak, sportágukban is kiválóak.

A SMAFC keretein belül 1981 óta működik a karateszakosztály, s az eltelt több mint negyven évben számtalan fiatalt oktattak a sportág szabályaira. De nem pusztán az ütések és rúgások technikáját tanulják ma is a Krasznai-csarnokban heti három edzésen a sportolók. Demeter Zsolt szakosztályvezető - aki 1985 óta tagja a SMAFC-nak - vallja, elsősorban kiegyensúlyozott embereket nevelnek, akik éppen karatéznak...- Ötven-ötvenöt között mozog a létszámunk, sportolóink háromnegyede tizennyolc év alatti. Összetartó közösséget alkotunk, szerencsére nagyon jó a szülői háttér is, és nálunk az is gyakori, hogy a család több tagja együtt sportol; szülők a gyerekeikkel vagy a testvérek - mondja elöljáróban az edzői feladatokat is ellátó Demeter Zsolt. 
- A karate népszerű sport, s amikor megkérdezik, hogy kiknek ajánlom, mindig azt felelem, bárkinek és mindenkinek. Minden sportág megtanít a fegyelemre, az önfegyelemre és más módon is meg tudja védeni magát bárki, bár éppen ezek szokták motiválni a szülőket, amikor elhozzák a gyerekeket. Amiben mi talán mégis többet nyújtunk az az, hogy a karate terápia is; karaterápia. Nem csak a versenyzésről szól, bár az is fontos, hanem egyfajta hozzáállást is ad. A távolkeleti  kultúra, a kiforrott szabályrendszer, a vasalt fehér ruha, a meditáció, az összetartás és a mozgásformák együtt nyújtják a karate varázsát. Ha röviden össze akarom foglalni, akkor azt tudom mondani, mi itt egészséges embereket nevelünk - fogalmaz a szakosztályvezető. 
A SMAFC karatésai rendszeresen járnak versenyekre, legutóbb Győrszentivánról - ahogy Demeter Zsolt fogalmazott - "raklapnyi" éremmel tértek haza. De nem kell feltétlenül mindenkinek vállalnia a versenyzést. A  kyokushin lehetőséget ad olyan vizsgákra is, ami versenyhelyzet nélkül is motiválja a sportolókat. 
- Igyekszünk megtalálni az egyensúlyt a versenyek és a nevelés terén, számunkra az a legfontosabb, hogy örömmel jöjjenek és fejlődjenek a gyerekek. Nyáron táborokat, év közben közösségi alkalmakat szervezünk annak érdekében, hogy összetartó csapattá  váljunk. De a tagjaink többsége emellet szívesen vállalja a versenyeket is, aminek kézzelfogható visszajelzései az érmek. Edzőként azt mondom, erre is szükség van, mert látnunk kell hol tartunk, jól tesszük-e a dolgunkat - összegzett Demeter Zsolt. 
 

Legnépszerűbb cikkek