| 2016. április. 7. | 1 perc olvasás

A sokszínű könyvtár

A könyvtárba olvasni jár az ember, meg kölcsönözni – kizárólag könyvet, tartja az általános vélekedés. A Széchenyi István Városi Könyvtárban azonban a felnőtt és gyermek olvasókon kívül várják a zene, a filmek rajongóit és a helytörténet kutatóit. (Nyitókép: Németh Péter)

A Széchenyi István Városi Könyvtár közgyűjtemény, melyet az önkormányzat tart fenn, és biztosítja a működési feltételeket. Az intézmény gyűjteményét alapvetően könyvek alkotják – több mint 192 ezres az állomány –, de megtalálható itt több mint 4000 CD, majdnem ugyanennyi DVD, 2000 hangoskönyv, több mint 3000 video-, 320 hangkazetta, közel 3000 diafilm, 3500 hanglemez, majdnem 500 CD-ROM, 167 folyóirat, kották és a kutatók számára számos érdekes, helyismereti vonatkozású forrásmű.

– Aki gyermekként tér be az intézménybe, általában először a gyerekkönyvtárral ismerkedik meg – mondja Horváth Csaba igazgató. – Itt, korosztályonként található a polcokon a leporelló, a mese, a szak- és a szépirodalom, valamint a nem kölcsönözhető, csak helyben használható állomány.

Az olvasóteremben alapvető fontosságú kézikönyvek, lexikonok, szótárak sorozataival találkozunk – ezek korlátozottan, a zárva tartási időre kölcsönözhetőek. Helyben használhatóak a CD-ROM-ok, és itt kapott helyet a folyóirat-olvasó is, a napi, heti és havi megjelenésű sajtóval. Az olvasók több mint 160 újságból és folyóiratból tallózhatnak, és internetes számítógépeket is itt használhatják.

A látogatók számára még mindig nem eléggé ismert részleg a médiatár, ahol DVD-k, CD-k, kazetták, hangoskönyvek és zenei tárgyú könyvek közül válogathatnak a látogatók. A helytörténeti gyűjteményben Sopronra és a történelmi Sopron vármegyére vonatkozó, közel 7000 dokumentum várja az olvasókat, kutatókat.

A könyvtár munkatársai rendszeresen tartanak könyvtári foglalkozásokat általános iskolásoknak. A következő tanévben ajánlót készítenek a könyvtári és könyvtárhasználati órákhoz, az általános iskolai korosztály számára.

A könyvtárnak jelenleg közel 6000 beiratkozott olvasója van, a beiratkozás 16 éves korig ingyenes, az idősebb diákoknak 1000, felnőtteknek 2000 forint évente a beiratkozási díj. Egy alkalommal 16 dokumentumot lehet kikölcsönözni, általában egy hónapra. A könyvtári internethasználat első félórája ingyenes, ennél hosszabban 200 forint óránként a díja.

 

Legnépszerűbb cikkek