| 2021. december. 31. | 1 perc olvasás

A sokszögeszterga is magyar találmány!

Tudtad, hogy 1970-ben Gellért Károly lakatosmester kis miskolci műhelyében született meg a fémmegmunkálást forradalmasító nagy horderejű világszabadalom, a sokszögeszterga?

Gellért Károly egyszerű vasmunkás volt, aki állandóan újításokon törte a fejét. Kidolgozott egy módszert, amivel a legkülönbözőbb formájú sokszögletű alkatrészeket is legyárthatják. Világra szóló találmány. A külföldi műszaki lapok is elismeréssel írtak róla, sorra jelentek meg a cikkek az új technológiáról.


Facebook

Gombó László géptervező mérnök már az ötlet születésekor felismeri a sokszögeszterga lényegét, és Gellért zseniális ötlete az ő részvételével párosul a szakértelemmel, így kettőjük neve összeforr a sokszögeszterga kapcsán.

A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem is fölkarolta a találmányt, foglalkozott a sokszögmegmunkálás kutatásával, és a Gellért-féle sokszögeszterga egyetemi tananyag lett.
A sokszögesztergák az ék-, retesz- és bordakötéseknél korszerűbb, ún. sokszögprofilú felületrendszerek előállítására alkalmasak. A sokszögesztergán speciális főorsó-csapágyazás segítségével, a munkadarab bolygómozgásával alakítható ki a kívánt profil.
A gép magyar sorozatgyártására azonban nem került sor, pedig igen sokrétűen lehetett volna felhasználni, mert alkalmas poligon tengelykötések megmunkálására, amelyeknek élettartama a hagyományos kötések többszöröse.

Forrás: https://szantograf.hu/

Borítókép forrása: Szalay Zoltán / FORTEPAN

Legnépszerűbb cikkek