| 2023. december. 8. | 2 perc olvasás

A sokszoros véradókat köszöntötték Sopronban

A rendszeres véradókat köszöntötte a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete a Megyeháza dísztermében pénteken. A Magyar Véradók Napja alkalmából rendezett ünnepségen több mint 50 önkéntes vehetett át elismerést, köztük olyan véradó is, aki 100 alkalommal nyújtotta a karját.

Idén 35. alkalommal ismerték el a magyar véradókat és a véradás ügyéért kiemelkedően tevékenykedőket.

A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete a Megyeháza dísztermében köszöntötte a rendszeres véradókat. Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester elismerését fejezte ki a Magyar Vöröskereszt és az önkéntes véradók felé.

fotó: Hidegh András 
A Magyar Vöröskereszt munkatársai koordinálják a véradásokat, összetartva ezzel a véradók közösségét. Hálával tartozunk azoknak az önkénteseknek, akik az önfeláldozás egyik legcsodálatosabb formáját gyakorolják, tehát önmagukból adnak, és önmagukat adják másokért

–mondta el a SopronMédia kérdésére dr. Farkas Ciprián.

Az ünnepségen dr. Őrs Judit, a Sopron Területi Vérellátó Intézet vezető főorvosa és Pilsits Mária, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei vezetőségi tagja köszöntötte a sokszoros véradókat.

fotó: Hidegh András 
Az idei év egyik legörömtelibb híre, hogy a koronavírus-járványt követően ismét jelentősen emelkedett a véradói aktivitás. Büszkék vagyunk az önkéntesekre, akik időt és energiát áldoznak arra, hogy embertársaikon segítsenek

– hangsúlyozta dr. Őrs Judit.

Sopronban idén több mint 6500-an adtak vért, mellyel meghaladtuk az országos átlagot. Vármegyénkben a véradói aktivitás mellett a véradásszervezésben is az élen járunk

– mondta el kérdésünkre Pilsits Mária.  

fotó: Hidegh András 

A Magyar Véradók Napja alkalmából rendezett ünnepségen több mint 50 önkéntes vehetett át elismerést, köztük olyan véradó is, aki 100 alkalommal nyújtotta a karját.

fotó: Hidegh András 

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta toborozza az önkéntes véradókat Magyarországon, 2000 óta az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen, hogy hozzájáruljon a biztonságos hazai vérkészlet fenntartásához. Az önkéntes donorok véradása fontos, hisz a véradók önzetlen segítsége révén az Országos Vérellátó Szolgálat vérkészítményeket állít elő, amelyeket eljuttat a végfelhasználó egészségügyi intézmények és a rászoruló betegek számára is.

fotó: Hidegh András 

A biztonságos vérkészlet megtartásához napi 1600-1800 önkéntes jelentkezésére van szükség az országban. Mivel a vér csak véradással pótolható, ezért nagyon fontos, hogy az év minden napján rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és mennyiségű vérkészítmény.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek