| 2016. március. 11. | 1 perc olvasás

A Söndörgő nyitja a Soproni Tavaszi Napokat

Európa egyik legjobb világzenei együttese ma este lép fel a Liszt-központban.

A Söndörgő együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán. Tagjai részben családi indíttatásból szorosan kötődnek és vonzódnak a délszláv népzenéhez, s feladatuknak érzik annak koncertszerű bemutatását. Bartók Béla, Vujicsics Tihamér-gyűjtéseit és a napjainkban is fellelhető délszláv népzenei hagyományt tanulmányozzák. Hangzásuk alapját a tambura hangszercsalád tagjai adják, időnként fúvós hangszerekkel és harmonikával kiegészülve.

Első komolyabb sikerüket 2000-ben, a Magyar Rádió II. Népzenei versenyén érték el, ahol a fődíj mellett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Táncház Egyesület különdíját is elnyerték. 2014-es Tamburocket – Hungarian fireworks című lemezük pedig alig néhány nappal megjelenése után felkerült a világzenei szakma legrangosabb listájára, a World Music Charts Europe-ra. Hasonló elismerésben eddig kevés magyar zenész, például Lajkó Félix vagy Sebestyén Márta részesült.

A Söndörgő Európa legjobb fesztiváljainak rendszeres fellépője, koncertezett a WOMAD Festivalon, a bécsi Wiener Konzerthaus-ban, a Szigeten és a szakma legfontosabb zenei vásárán, a WOMEX-en is. Sopronban ma este lépnek fel a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, a Soproni Tavaszi Napok programsorozatának keretében.

Bővebb információ a www.prokultura.hu oldalon és az esemény Facebook oldalán található.

Legnépszerűbb cikkek