| 2018. június. 29. | 2 perc olvasás

A Sopron Basket csapatának biztos a helye az Euroligában

A FIBA tájékoztatása alapján húsz csapat nevezett a Női Euroliga 2018/2019-es szezonjára. Jó hír, hogy a soproni hölgykoszorú tagja annak a 12 klubnak, melyeknek biztos helye van a tizenhatos mezőnyben.

A Sopron Basket elmúlt szezonban nyújtott remek Euroliga döntős szereplésének köszönhetően - a nemzeti szövetségek között, az elmúlt három év eredményeit figyelembe véve -  hazánk két helyet javított a pozícióján, így előre lépett a rangsorban, egészen a negyedik helyig. Ez azt jelenti, hogy az erősorrend alapján az első három helyen álló ország - Oroszország, Törökország, Franciaország - kettő, a többiek egy biztos induló helyet kaptak, így Magyarország egy biztos helye garantált a következő Euroliga mezőnyében, amely pedig a magyar bajnokcsapatot illeti meg.  
 

A biztos Euroliga indulók (zárójelben a nemzeti szövetségek pozíciója) :
 

UMMC Ekaterinburg (orosz, 1) 
Fenerbahce (török, 2) 
Tango Bourges Basket (francia, 3) 
Sopron Basket (magyar, 4) 
Famila Basket Schio (olasz, 5) 
ZVVZ USK Prague (cseh, 6) 
CCC Polkowice (lengyel, 7) 
CB Avenida (spanyol, 8) 
Mithra Castors Braine (belga, 10) 
Dynamo Kursk (orosz, 1) 
Hatay BB (török, 2) 
Flammes Carolo Basket (francia, 3) 
 

A Sopron Basket csapata, a 2017/18-as Euroliga Final Four döntője előtt
A Sopron Basket csapata, a 2017/18-as Euroliga Final Four döntője előtt
fotó: Leczovics Zsolt

A fent felsorolt klubokon felül nyolcnak kell majd selejtezőt játszania, a szokásos oda-visszavágós rendszerben. A nyolc jelentkezőt a területi elhelyezkedésük alapján két csoportba osztották, melyen belül az elmúlt három esztendő klub eredményei alapján előbbre rangsoroltak várhatják majd a visszavágót hazai környezetben. 

A selejtező csoportok beosztása, amelyből a sorsolás történik majd: 

Konferencia 1: Nadezhda Orenburg (orosz, kiemelt), TS Wisla Krakow (lengyel, kiemelt), Olympiacos SFP (görög), Cukorova Basketbol (török) 
Konferencia 2: ESBVA-LM (francia, kiemelt), Umana Reyer Venezia (olasz, kiemelt), TTT Riga (lett), Atomerőmű-TARR KSC Szekszárd (magyar) 

A selejtező párharcok győztesei az Euroligában, a vesztesek a konferenciájuknak megfelelő Európa Kupa sorozatban folytatják. Utóbbi sorozatba 44 klub adta be a nevezését, köztük hazánkból az UNI Győr, a VBW CEKK Cegléd és az ALUINVENT DVTK. 

A sorsolást július 5-én, csütörtökön tartják, Münchenben. 

Legnépszerűbb cikkek