| 2021. október. 31. | 4 perc olvasás

A soproni asztalos képzés büszkeségei

Sopron méltán lehet büszke arra, hogy a Kisalföldi ASzC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium két egykori diákja is dobogós helyezést ért el a közelmúltban megrendezett szakmák Európa-bajnokságán.

Fekete Martin és Sajtos Dániel faipari szakoktatójukkal, Viasz-Kádi Tiborral.
Fekete Martin és Sajtos Dániel faipari szakoktatójukkal, Viasz-Kádi Tiborral.

A megmérettetésről Fekete Martin aranyérmet hozott haza épületasztalos kategóriában, Sajtos Dániel pedig a bútorasztalos szakmában remekelt: harmadik helyezést ért el. Az Euroskills Graz 2021-re a fiatal versenyzőket szakértőik, Babanecz Csaba és Fekete Zoltán készítették fel a Budapesti Komplex SzC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskolában.

Ám ne feledkezzünk meg Viasz-Kádi Tibor érdemeiről sem, aki évekig dolgozott azon, hogy a két fiú versenyzővé válhasson. Természetesen egykori diákjait a nívós versenyre ő is elkísérte szeptember 22-e és 26-a között. 

– A szakmák Európa-bajnokságán 38 szakmában 19 országból 400 versenyző mérette meg magát. Magyarországról 26 versenyző indult 21 szakmában, a leghűségesebb városhoz pedig hárman kötődtek – meséli a faipari szakoktató. – Két-három évig gyakoroltunk a magyarországi válogatóra, mire egyáltalán versenyzőnek választották a fiúkat. Ezután Budapesten folytatták a munkát az ottani szakértőjükkel, aki a nemzetközi versenyre is kivitte őket.

Fekete Martin munka közben.
Fekete Martin munka közben.

Martinnak, aki épületaszalos szakmában nevezett, egy úgynevezett fantáziaterméket, egy ablakszerkezetet kellett elkészítenie több íves osztókkal – kézzel és kézi gépekkel. A fiú – az Eb-vel együtt – összesen tízszer készítette el a szerkezetet. A feladatot szakértője, Babanecz Csaba tervezte meg, a végső módosítást pedig egy angol szakértő végezte el rajta. Dani feladata, aki bútorasztalos kategóriában indult, sem volt egyszerűbb, neki ugyanis szintén egy fantáziaterméket, mégpedig egy intarziás ajtóval, valamint bor- és pohártartóval ellátott bárszekrényt kellett fabrikálnia, a feladatot az osztrák szakértő készítette, a módosítást szintén egy nem versenyző ország szakértője végezte el.

Sajtos Dániel munka közben.
Sajtos Dániel munka közben.

– Ezeken a versenyeken századmilliméteres pontossággal kell dolgozni, vagyis az már rég rossz, ha egy élére állított papírlap befér az illesztések közé. Ezért is volt szükség az évekig tartó gyakorlásra – folytatja Viasz-Kádi Tibor, hozzátéve: a háromnapos verseny első napja azért bőven szolgált meglepetésekkel, ugyanis a fiatalok csupán a várható feladatok egy részét ismerhették előre, és legalább harminc százalékban megváltoztatták azt, amire készültek.

A fiúk reggeltől estig kőkeményen dolgoztak: minden másodperc be volt osztva, aki pedig lemaradt, annak azt később szinte lehetetlen volt behoznia.

Martinnak ez volt az utolsó versenye, ő ugyanis a Kazanyban megrendezett szakmák világbajnokságán – még a Roth-iskola színeiben – a 9. helyezés mellett kiválóságérmet is szerzett. Egy versenyző egy megmérettetésen pedig csak egyszer indulhat.

– A Woldskills után két hónappal már megkezdtem a felkészülést az Eb-re – meséli. – A pandémia miatt januártól már nem volt helyszín, ahol gyakorolhattunk volna. A legrosszabb az egészben az állandó bizonytalanság volt. Szeptemberben nagy csapás volt az egész csapatnak, hogy ismét tolódott a verseny. Végül is idén januárban kiváltottam a vállalkozóimat, és a saját munkáimmal foglalkoztam egészen a felkészülésig. Nyár elejére hittük el, hogy végre valóban lesz verseny.

Martint nagyon meglepte a győzelem, még akkor sem sejtette, hogy ő lesz a nyertes, amikor a három ország versenyzőit szólították a dobogóhoz. Természetesen elmondhatatlanul boldog volt. A célja most a saját vállalkozása kiépítése.

– A vezérelvem az, hogy a földön maradjak, úgy dolgozzam, hogy mindenki elégedett legyen: a megrendelők a termékeimmel, én pedig a keresetemmel, amiből kényelmesen meg tudok élni – fejezi be.

A vitnyédi Sajtos Dani elmondta: ugyan nagyon nehéz volt a feladat, de szerencsére egyetlen olyan elemet sem tartalmazott, amit már ne gyakoroltak volna.

– Maga a forma változott, a termék kialakítása és szerkezete viszont nem – teszi hozzá. – Az első nap végén hátrányban voltam a többiekhez képest, de behoztuk, mert a szakértőmmel nagyon jó taktikát állítottunk fel. Abszolút elégedett és boldog vagyok, hogy felállhattam a dobogóra, úgy érzem, hogy kihoztam magamból a maximumot.

Dani, aki a Soproni Egyetem faipari mérnök-hallgatója, ezzel a csodálatos eredménnyel kvalifikálta magát a 2022-es sanghaji világbajnokságra.

– Hatalmas motiváció a következő megmérettetésre, hogy minél magasabb fokon állhassak a dobogón. Rengeteg munka és megmérettetés áll még előttem – fejezi be.

A fiúk sikerét a közelmúltban elismerte az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, sőt maga Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen gratulált nekik.

Címkék: EuroSkills

Legnépszerűbb cikkek