| 2021. december. 16. | 2 perc olvasás

A Soproni Egyetem centenáriumi megemlékezése: A hűség kötelez

A hűség kötelez címmel szervezett a Soproni Egyetem emlékműsort a Soproni Evangélikus Templomban. Sopron centenáriumi ünnepségsorozatának egy újabb állomása ez, ahol megemlékeztek arról, hogy a soproni diákság 100 évvel ezelőtt milyen kulcsszerepet játszott a történelem alakulásában.

Az emlékműsorban számos egyetemi érdekeltségű oktató vett részt, illetve ifj. Sarkady Sándor tartott egy visszaemlékezést. 
Beszédében felidézte a soproni egyetemisták elvitathatatlan szerepét a népszavazás előkészítésében és a város magyarnak maradásában.
„A voksolás napjaiban a főiskolások egy titokban szervezett és felállított határvédelmi zászlóaljban szolgálva éjjel-nappal biztosították Sopron nyugalmát.” - mondta ifj. Sarkady Sándor. De számos más történetet osztott meg az akkori főiskolások történelméből, mely hozzájárult ahhoz, hogy Sopron magyar maradt. 


Foto: Griechisch Tamás

Prof. Dr. Fábián Attila rektor elmondta: „ A Soproni Egyetem Sopron városával közösen együtt ünnepli  a centenáriumi évet. 100 évvel ezelőtt a soproni diákságnak nagy szerepe volt, az akkori történésekben kezdve az Ágfalvi csatától, ami szeptember 8-án volt egészen a népszavazás lebonyolításáig. Az akkori főiskolások mindent megtettek, azért hogy rávegyék az embereket arra hogy szavazzanak. Humanitárius szolgálatok is elláttak, ahol a betegeket az elesetteket segítették hogy el tudjanak menni leadni a voksukat. Úgy gondoltuk, hogy a tizennegyedikei csodálatos ünnepség után az egyetem is megünnepeli a centenáriumot, hiszen része volt benne. A mai napon három részben: elsőként az Erdészeti Múzeumban nyitottunk meg egy népszavazásnak emléket állító kiállítást. Majd ezt követően itt az evangélikus templomban emlékezés lesz annak tiszteletére, hogy a népszavazás végén az evangélikus templom harangjai kondultak fel először, amikor vége lett a szavazásnak és a soproniak úgy döntöttek hogy magyarok maradnak. Majd hagyományosan a Liszt Központban egy adventi koncerttel búcsúzunk, mellyel a Soproni Egyetem szeretné megköszönni a városnak, a város polgárainak, hogy itt lehet, hogy együtt lélegezhet együtt élhet a várossal."


Foto: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: „100 éve, hogy kihirdették a soproni népszavazás eredményét és megkondultak a harangok. Erre emlékezünk itt az evangélikus templomban, amelynek harangjai most is meg fognak kondulni, emlékezve a 100 évvel ezelőtti eseményekre. Soproni Egyetemmel egész évben át szoros volt az együttműködés, hisz az 1921-es népszavazás eseményei nagyban összefonódnak a Soproni Egyetemmel. Induljunk onnan hogy amikor emlékévet hirdetünk 2021-re vonatkozóan akkor az egyetem alkalmazott művészeti karának hallgatója tervezte meg az évnek a logóját, amelynek jegyében telt ez az egész év. Nincsen egyetem Sopron nélkül, és nincs Sopron egyetem nélkül, hisz útjaink és sorsunk összefonódott.”

 


Foto: Griechisch Tamás

A rendezvényen tiszteletét tette Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. Az emlékműsor programjában még elhangzott a hűségünnep szavalókórusának produkciója is és a csodás orgonajáték is emelte a megemlékezés hangulatát.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek