| 2022. április. 24. | 1 perc olvasás

A soproni és Sopron környéki holokauszt áldozatokra emlékeztek

Egy Név egy Életút névvel szervezett megemlékezést a papréti Zsinagógában a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány. A rendezvényen az elhurcolt soproniak nevét olvasták fel. A megemlékezésen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

Az Élet Menete Alapítvány egy civil szervezet, egy kulturális oktatási program. Az 54 országot tömörítő nemzetközi csoport részeként tömegeket megmozgató akcióival, hazai és nemzetközi oktató és kulturális programjaival dolgozik a történelmi emlékezet fenntartásán és a kirekesztés minden formájának visszaszorításán.
- A szervezet „Egy Név egy Életút” című rendezvényéhez csatlakozott a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány is. Ennek keretében huszonhét társammal felolvassuk annak az 1350 embernek a nevét, akik áldozatául estek a holokausztnak - mondta el Rádonyi László, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriumának tagja.

fotó: Griechisch Tamás

​​​

A megemlékezés kezdetén Gönczölné Veronika héberül énekelte el a Avinu Malkienu Atyánk-Királyunkat. Az eseményen részt vett és felolvasott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is, aki az antiszemitizmus elleni tiltakozás fontosságát hangsúlyozta. - A mai napon Sopronba is elérkezett az élet menete kezdeményezés, melynek során soproni zsidó honfitársainkra emlékezünk. Nem feledjük el soha, hogy a második világháború utolsó éveiben több mint 1300 soproni polgárt hurcoltak el az otthonából. Ezzel tiltakozunk az antiszemitizmus és a kirekesztés minden formája ellen - tette hozzá dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is felolvasta 50 áldozat nevét. - A mai napon 27-en olvassuk fel azt a több mint 1300 nevet, 1300 áldozatot és 1300 történetet, ami az elhurcolt és megsemmisített magyar zsidóságról szól. Erre emlékezünk itt közösen, egységben – emelte ki.

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek