| 2018. május. 28. | 1 perc olvasás

A soproni Fajkusz Banda Kínában népszerűsítette a magyar kultúrát

Egyhetes kinntartózkodás után hazatért Kínából a Fajkusz Banda. A soproni népzenészek a 21. Nyugat-Kínai Nemzetközi Vásáron a magyar pavilon kulturális kínálatát színesítették Csungkingban.

Magyarország csungkingi Főkonzulátusa tartalmas programmal volt jelen a nemzetközi kereskedelmi és befektetési kiállításon az elmúlt héten Kínában. A pavilonban ismertető anyagok, ital-ételkóstoló és kulturális produkciók is várták az érdeklődőket. Nagy sikere volt a győri Cifra Műhely Egyesületnek, az ő táncosaikat kísérte a soproni Fajkusz Banda.

Fajkusz Attila prímás, zenekarvezető érdeklődésünkre elmondta: a Cifra Műhely Egyesület felkérésére csatlakoztak a delegációhoz. A győri kulturális szervezet elsődleges célja, hogy külhoni magyarságot érje el programjaival, de szívesen népszerűsíti a magyar kultúrát szerte a világon. A kapcsolat évek óta szoros a Fajkusz Banda és a Cifra Műhely között.

A soproni prímás élménybeszámolójában kitért arra, hogy a kínai városban kiemelkedő szerepe van hazánk főkonzulátusának, hisz Magyarország arra törekszik, hogy üzleti kapcsolatait a diplomácia eszközeivel tovább mélyítse Kínával. Csungking 33 millió lakossal rendelkezik és 82 ezer négyzetkilométeren terül el. Így természetesen a magyar delegációnak a hatalmas tömeg okozta az első meglepetést. Mindenhol építkeznek, felfelé terjeszkednek akár 30-40 emeletes lakóépületekkel. A hat órás időeltolódást sem lehet ennyi idő alatt megszokni, de a tartalmas programok és látnivalók kárpótolták a zenészeket.

- Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk!-mondta Fajkusz Attila. -Külön öröm, hogy magyar szakos kínai egyetemistákkal is találkoztunk. Előadást és táncházat is tartottunk a SISU Egyetemen, ahová 10 magyar szakos fiatal jár.

Legnépszerűbb cikkek