A Soproni Fotóklub szabadtéri fotókiállítása tekinthető meg a Mária-szobornál

Három napos szabadtéri fotókiállítással ünnepli az idén 114 éves Soproni Fotóklub a Magyar fotográfia napját. A Mária-szobornál található kiállítást péntek este nyitotta meg Filep Márk önkormányzati képviselő.

A Magyar fotográfia napját minden évben augusztus 29-én ünneplik annak emlékére, hogy 1840-ben azon a napon idehaza először készült nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia.

A megnyitón a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar működött közre, majd Filep Márk önkormányzati képviselő mondott beszédet, amelyben azt hangsúlyozta, hogy Sopronban a járvány ellenére is sokszínű művészeti élet zajlik. A járványügyi szabályok enyhülése óta kiváló zenei programokon lehetett részt venni és remélhetőleg a festészet kedvelői sem maradnak élmények nélkül ősszel. A felújított Várkerület és a történelmi belváros méltó kulisszája ennek a művészeti életnek – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a fényképészet az egyik legmodernebb művészeti ág, de ma már, a digitális világban egy kicsit mindannyian azt érezhetjük, hogy fényképészek, fotóművészek vagyunk, hiszen mindenki zsebében ott lapul egy fényképezőgép. Azonban érdemes magunkat figyelmeztetni, hogy ez nincs így és ez a kiállítás erre int bennünket – fogalmazott, hozzátéve, hogy a fotózás művészete több, mint egy gomb lenyomása, egy pillanat rögzítése.

Hipságh Gyöngyi a Soproni Fotóklub elnöke és Filep Márk önkormányzati képviselő
Hipságh Gyöngyi a Soproni Fotóklub elnöke és Filep Márk önkormányzati képviselő
Fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Fotóklub már 2003 óta minden évben szabadtári kiállítással emlékezik meg e jeles napról. Idén a tagok fotói mellett a Múlt és jelen című kiállításuk darabjait is bemutatják, amelyet a koronavírus-járvány miatt nem tudtak a nagyközönség elé tárni korábban, emellett Koloszár Jenő, a Harkai Fotóművészeti Műhely tagjának képei is az alkalmi állványokon sorakoznak – mondta Hipságh Gyöngyi, a Soproni Fotóklub vezetője. Hozzátette, hogy a klubnak 22 tagja van, közülük 10-12-en igazán aktívak.

A kiállítás megnyitójának érdekessége, hogy egy technikai probléma miatt csúszott a képek elhelyezése az állványokon, ezért csapatként mindenki, így Filep Márk önkormányzati képviselő is közreműködött abban, hogy a képek időben a helyükre kerüljenek.

A tárlat szombaton és vasárnap is megtekinthető a Várkerületen a Mária-szobornál.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek