| 2019. november. 8. | 2 perc olvasás

A Soproni Gyógyközpont századik születésnapját ünnepelték

Száz éve alapították a Soproni Gyógyközpont elődjét. Az intézmény centenáriumi évfordulóját ünnepélyes konferenciával ünnepelték meg pénteken a Liszt Központban. Ennek során felidézték, hogy milyen jelentős fejlődés zajlott le a kórházban.

A vendégeket először Dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont megbízott főigazgatója üdvözölte, aki kiemelte: nagyon kevés intézménynek adatik meg, hogy ilyen múltra tekintsen vissza. Mint elmondta, ezen időszak alatt sok orvos dolgozott az intézményben, akik számos értéket teremtettek – ezeket az intézmény mindmáig őrzi.

- Elődeink elsősorban a kitartásban, a nehéz körülmények közötti munkavállalásban mutattak példát – világított rá Dr. Kulcsár Dániel. - Hiszen gondoljunk csak bele, hogy milyen próbatételt jelentett számukra a kezdeti időszakban, 1919. tájékán az országban uralkodó, Sopronban pedig kiemelten jelenlévő történelmi, társadalmi helyzet. Azonban hiába nehezedett a rendkívüli súly rájuk, elődeink helyt álltak. Ezt a kitartást, betegcentrikus szemléletet, a gyógyításhoz való elkötelezettséget kell nekünk is tovább vinnünk – fejtette ki.

A rendezvényen az ápolók fontos szerepéről is szó volt, akik az elmúlt évtizedekben vállvetve küzdöttek az orvosokkal a városban és környékén élők egészségéért. Az ápoló szakma a kórházzal együtt fejlődött az elmúlt száz évben – és a jövőben is számos lehetőség áll a hivatás előtt.

- Az ápolási szakma eddig is nagyon sokrétű volt, de most egy új szint is beindult, az úgynevezett non-doctor képzés – tudtuk meg Farkas Andreától, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatójától. - Ez az jelenti, hogy egyetemi végzettséggel, külön hatáskörrel rendelkező nővéreket tudnak képezni. Egy másik érdekes oldala a fejlődésnek a mesterséges intelligencia térnyerése. Helyenként megjelentek a robotnővérek, így nagy érdeklődéssel követjük a fejleményeket. Addig is itt vagyunk mi, hús-vér nővérek és sok szeretettel szolgáljuk a várost – vallotta.

A rendezvényen méltatta az intézményben folyó munkát Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki kiemelte: a város büszke arra, hogy ilyen gyógyközpontnak adhat otthont. - A Soproni Gyógyközpontban az orvosok, az ápolók, a nővérek elkötelezetten dolgoznak minden nap azért, hogy az emberek életében a legfontosabb érték, az egészség megmaradhasson – emelte ki – hangsúlyozta. - Büszkék vagyunk arra, hogy ezt itt Sopronban, a szeretett városunkban teszik és örömmel tölt el minket, hogy az elmúlt évtizedben a kórház dinamikus és átfogó fejlődésnek indult a kormányzati támogatásoknak köszönhetően – fejtette ki.

A Soproni Gyógyközpont elődje 1919-ben csupán 4-5 orvossal kezdte meg a munkát – ma 140 orvos teljesít szolgálatot az intézményben. A ceremónia résztvevőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében Sári Károly Egészségügyi Fejlesztéspolitikai Főosztály főosztályvezetője is köszöntötte.

Legnépszerűbb cikkek