| 2021. február. 18. | 3 perc olvasás

A Soproni Gyógyközpontban is folyamatosan zajlik a legidősebbek oltása

Sopronban 8 oltóhely működik a Diagnosztikai tömbben kialakított oltópontokon, ami az V. számú épület emeletén található. A Soproni Gyógyközpontban felkészültek a lakosság szélesebb körének vakcinálására is, a tömeges oltások esetén további 12 oltópontot nyitnak meg, amihez a szükséges személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.

- Amint lehetőség nyílt rá, egyből regisztráltunk a védőoltásra. Bár a feleségem egészséges, nekem több egészségügyi problémám is volt, fontosnak tartom, hogy védve legyek - tudtuk meg Schmiedl Józseftől csütörtökön, a soproni oltóponton.

A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos kérdéseinkre a Soproni Gyógyközpont oltópont vezetője, dr. Kocsis Ildikó belgyógyász, kardiológus szakorvos válaszolt.

Hányan és kik végzik az oltásokat?

Felkészült oltó team működik nálunk. Az oltópontnak van vezető orvosa, gyógyszerésze, ápolója, higiénés szakembere, akik az adott napi oltási tervhez igazodva megtervezik, egyeztetik, koordinálják a feladatokat. Emellett több mobil oltócsoportot is felállítottunk, ők az elmúlt időszakban Sopron és a régió idősotthonaiban, szociális intézményeiben vakcinálták a bentlakókat és a dolgozókat.

Eddig hányan kapták meg a koronavírus elleni oltást a Soproni Gyógyközpontban?

Már befejeződött az oltást igénylő egészségügyi dolgozók és az egészségügyben foglalkoztatottak oltása. Végéhez közeledik a szociális otthonokban lakók és dolgozók második körös vakcinálása. Jelenleg a 82 év felettiek oltását végezzük és előkészítettük a 65 év feletti, illetve krónikus betegek vakcinálását is. 

Schmiedl József és neje
Schmiedl József és neje
fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Hogyan oldják meg, hogy a tömeges oltások beindulásakor ne legyen zsúfoltság?

Az oltópontok kijelölésénél elsődleges szempont volt, hogy olyan helyszínt válasszunk, ahol egyszerre több ember biztonságos várakozása és megfigyelése is megoldható. A diagnosztikai tömb tágas váróhelyiségeiben a védőtávolság betartásával is kényelmesen el tudjuk helyezni a várakozókat, akik előre egyeztetett időpontban érkeznek. Egyirányúsítottuk a betegutakat, elkülönítettük a bejárati és kijárati pontokat. Mindezen intézkedésekkel elkerülhető a feltorlódás.

Kitől kapnak időpontot az emberek, ki értesíti őket?

Az oltásokra az Operatív Törzs által közzétett oltási tervnek megfelelően, a központi regisztrációs lista alapján hívják be a jelentkezőket. Az értesítés azokon az elérhetőségeken történik, amelyeket az oltásra jelentkezők a regisztráció során megadtak.

A Soproni Gyógyközpont oltópont vezetője, dr. Kocsis Ildikó belgyógyász, kardiológus szakorvos
A Soproni Gyógyközpont oltópont vezetője, dr. Kocsis Ildikó belgyógyász, kardiológus szakorvos
fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Mit kell magunkkal vinni az oltáshoz?

Az oltásra mindenkinek magával kell hoznia az oltás beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a www.koronavirus.gov.hu oldal „Tájékoztatók” menüpontjából lehet letölteni.  A személyazonosításhoz szükségesek továbbá a személyi okmányok is (személyi igazolvány, lakcím kártya, TAJ kártya). A rendszeresen szedett gyógyszerek listája is fontos, hiszen előzetesen az oltóorvos részletesen kikérdezi a beteget az esetleges korábbi betegségeiről, a kizáró okokról és minden esetben ő dönt az oltás beadhatóságáról.

 Milyen dokumentumot kapnak az oltottak?

Jelenleg minden beoltott egy oltási igazolást kap, amelyen fel van tüntetve az esedékes második oltás időpontja is, továbbá, hogy mely oltóanyaggal és mikor történt a vakcináció. Ezenkívül minden oltakozó esetében rögzítjük az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben is az oltás megtörténtét.

Mi a teendő, ha valaki az oltás időpontjára megbetegszik?

Ha az oltás beadása akadályba ütközik, (például időközben megbetegedés történik) akkor meg kell várni a gyógyulás időpontját, az oltásra pedig új időpontot kap a jelentkező. Ilyen esetben telefonon jelezni kell az oltópontnak, hogy az oltáson nem tudunk megjelenni. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek