| 2021. május. 3. | 1 perc olvasás

A Soproni Gyógyközpontban is lehetőség van a poszt-COVID szindróma kivizsgálására

A koronavírus okozta megbetegedés az esetek döntő többségében tünetmentes-enyhe vagy középsúlyos formában zajlik, kisebb részben azonban súlyos és fatális is lehet. A COVID-19 betegségen átesetteknél az akut tünetek elmúltával elhúzódó panaszok jelentkezhetnek. Ha a tünetek más diagnózissal nem magyarázhatók, és több mint 3 hónapon keresztül fennállnak, akkor felmerül a Poszt-COVID szindróma diagnózisa.

A Poszt-COVID szindrómához a vírus és az immunrendszer okozta szöveti, szervi elváltozások vezethetnek. Az elhúzódó betegség az életminőséget ronthatja, de a szervezet regenerálódó képessége, illetve a kiegészítő kezelések révén enyhíthetők a panaszok.

A Poszt-COVID szindróma kivizsgálását a háziorvos indítja el a beteg panaszai alapján indikált vizsgálatokkal (labor, EKG, képalkotók), melyeket különböző célzott szakvizsgálatokkal egészíthet ki. Ezek elvégzése céljából az adott szakterület rendelési idején belül Poszt-COVID rendelést alakítottak ki. A Poszt-COVID szakrendeléseken a szükséges kiegészítő vizsgálatokat elvégzik, kezelési javaslatot adnak. A beteg állapotának nyomon követése, gondozása a háziorvos feladata.

A rendelések beutalókötelesek, időpontot az alábbi elérhetőségeken lehet foglalni:


Fotó: Soproni Gyógyközpont weboldala

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala 

Legnépszerűbb cikkek