| 2019. július. 16. | 4 perc olvasás

A soproni hősök emlékét nem engedik feledésbe merülni

Bemutatták a városháza dísztermében „Az Ojtozi Csata 1917-2017 Hősiesség, Hazaszeretet, Összetartozás” című kötetet. A forrásértékű munka a soproni 18-as honvéd gyalogezred hőseinek állít emléket, akik 1917. augusztusában, a történelmi Magyarország akkori legkeletibb pontján, az Ojzoti szorosban halált megvető bátorsággal védték hazánkat. A rendezvényen több, a hősökkel kapcsolatos emlékművet is megkoszorúztak.

- Nagy öröm az önkormányzat számára, hogy a Zrínyi Kiadóval közösen megrendezhettük a mai könyvbemutatót - az érdeklődőket Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötte a város nevében. A városvezető kiemelte: Sopron és az egykori Sopron vármegye nagyon gazdag katonai történelmi hagyományokkal büszkélkedhet. - Az I. világháborúban kitüntetett szerepe volt a városunknak, ugyanis közel volt Bécshez, az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosához és az egyik fő vasúti csomópontban helyezkedett el. Ezért is a városunk mindegyik fegyvernemből rendelkezett alakulattal, a lovasságtól a gyalogságon át a tüzérségig. Itt állomásozott a magyar királyi 18. gyalogezred is – fejtette ki a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

Ez az alakulat elképesztő hősiességgel küldött a hazáért 1917. augusztusában az Ojtozi-szorosban. Ehhez a magyar nép nagy kincsére, a hitre volt szükség – ezt már Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője osztotta meg a jelenlévőkkel. - Minden magyar sorsa közös – világított rá. - Ez a nemzet olyan egységet alkot, amelynek semmilyen határ sem jelenthet akadályt. Ugyanis népünket nem a kő és a bronz tartja egyben, hanem a hit. Az a hit, amely több mint ezer éven át megtartotta, amely a Szent István által örökül adott példában, erőben és cselekvéstudatban nyilvánul meg. Ez a kereszténység, a magyarság a mai, európai értelemben is vett nemzetet alakító sorsközössége – adott hangot ünnepi gondolatainak.


fotó: Griechisch Tamás

A kötetet Dr. Isaszegi János, a Zrínyi kiadó vezetője mutatta be. A nyugalmazott vezérőrnagy kiemelte: egy nemzetnek kötelessége megemlékezni a hőseiről – ez a könyv is ezt a célt szolgálja. - Ez a forrásértékű munka bemutatja az ezred egykori parancsnokait, vezetőit, elismertjeit és kitüntetettjeit is – hívta fel erre a figyelmet. - Az ilyen könyveknek a fiatalokhoz is kell szólniuk, ugyanis nagyon fontos a hazafias nevelés. Szükség van arra, hogy felhívjuk a növendék generációk figyelmét a példaképekre. A magyar hadtörténelemben rengeteg hős volt és van is. Ilyen hazafiak voltak a a magyar királyi 18. gyalogezred honvédjei is – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A mintegy 250 oldalas, sok fényképet és statisztikát is tartalmazó művet Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is méltatta, aki elmondta: a katonahagyományok ápolása mindig része volt a Magyar Honvédségnek. - Legyen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében, akár szerte a világban, mi ezt nagyon fontos kötelességnek tudjuk be – világított rá. - Sopron már a népszavazás előtt hű volt „Leghűségesebb város” címéhez, ugyanis a felvidéki, pozsonyi, nyitrai, trencséni székely honvédekkel karöltve ehhez méltóan védték az Ojtozi-szorosban a magyar hazát 1717 augusztusában. Sopronban méltó fogadtatásra lelt az ő cselekményük és úgy döntött a város, hogy felveszik a kapcsolatot a szorosban élő székely testvéreinkkel, és együtt fognak emlékezni az ott történt rendkívüli ütközetre. És ráleltek Bereck településre amelynek polgármestere, Dimény Zoltán szívesen együttműködik a hagyományok ápolásában – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

Sopronnak ez az együttműködés azért is szimbolikus, mert az 1921-es népszavazás kettő erdélyi származású politikushoz köthető. A könyvbemutatón részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és Tóth Éva önkormányzati képviselő is.

A könyvbemutató koszorúzással folytatódott. Először a 18-asok Deák téri emlékművénél helyezte el a megemlékezés koszorúit Németh Szilárd, Dr. Isaszegi János, Firtl Mátyás, Dr. Fodor Tamás és Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, illetve Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

Ezt követően a megemlékezők a Lőverekben található Ojtozi-emlékműnél is elhelyezték a tisztelet virágait. A ceremónia utolsó helyszíne a bánfalvi hősi temető volt. Az itt található első világháborús emlékmű 1917-ben készült el, az itt pihenő katonák tiszteletére. A könyv bemutatóján résztvevők itt is koszorúztak. A temető a város céljának és a kormány támogatásának köszönhetően nemrég megújult.  


fotó: Griechisch Tamás

- 150 millió forintos kormányzati támogatásból újítottuk fel a bánfalvi hősi temetőt – tudtuk meg Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnoktól. - Ez a projekt 2018. végére készült el. Ez azért fontos a városnak, mert Sopronnak volt egy időszaka, a monarchia évtizedei, amikor ez a település katonaváros volt és sok soproni és környékbeli honvéd küzdött az I. és a II. világháborúban egyaránt. Ezekben a világégésekben számos más nemzet fiai hunytak el, közülük sokan városunkban vagy hatáskörzetében. Ebben a temetőben ők, mintegy 20 ország katonái pihennek és Sopron önkormányzata kötelességének érzi, hogy gondoskodjon a nyughelyükről – szögezte le.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek