| 2020. szeptember. 17. | 2 perc olvasás

A Soproni Járási Hivatal épülete is látogatható a Kulturális Örökség Napjain

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között. A rendezvénysorozathoz a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal is csatlakozott.

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjai programsorozat különlegességét az adja, hogy egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt. A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezető mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, regisztráció nélkül. Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal két épületével csatlakozott az országos  rendezvénysorozathoz. A Soproni Járási Hivatal és a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Kormányablakai is csodás, műemléki védelem alatt álló épületekben találhatóak, melyek most szeptember 19-én (szombaton) és 20-án (vasárnap) is megnyitják kapuit a látogatók előtt. A Soproni Járási Hivatal Fő tér 5. szám alatti, a Járási Hivatal Kormányablakát is magába foglaló épület helyén eredetileg két ház állt. A Templom utca felé eső résznek Ainfalt-ház volt a hagyományos neve, ennek társtulajdonosai között 1769-ig az Ostffy-család neve szerepelt. 1769-től Széchenyi Ferenc neve tűnik fel, aki 1793-ban eladta Sopron vármegyének. A másik ház tulajdonosa az első telekkönyv szerint 1734-ben az Österreicher-család. Végül ez az épület is a vármegyéhez került 1821-ben, mikor is Wohlmut Magdolna azt eladta 10.000 Ft-ért. A két épületet végül lebontották és 1828- ban megkezdték a jelenlegi épület emelését. Számos tervet készített hozzá Hild Vencel, aki az építés közben meghalt. A Kormányablakban vezetéssel egybe kötött túrák indulnak a hétvége mindkét napján 14:00 és 15:00 órakor.

 

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat mára több, mint 50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket. Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fel a figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

A programokról további információ: http://oroksegnapok.gov.hu/

FONTOS: A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontaktszemélynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.

Legnépszerűbb cikkek