| 1 perc olvasás

A soproni poncichterekről nyílt kiállítás a Festőteremben

A Soproni Ünnepi Hetek keretében nyílt kiállítás a Festőteremben, amely a poncichtereknek állít emléket, az ő történetüket foglalja keretbe és mutatja be. A tárlat közel 30 festményt, 10 fotót és számos kötetet, tárgyi emléket vonultat fel.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok.

- Úgy hiszem, hogy a gyökereinknél vagyunk, azokról van most szó, akik a soproniság hordozói voltak egykor, a városunk kulturális alapját adták. Olyan időket élünk, amikor a kultúra, a kultúránk megőrzése megtartó erővel bír, mint ahogy a fát is a gyökerei tartják meg – mondta el dr. Farkas Ciprián.

Fotó: Rombai Péter

A soproni poncichterek a soproni északnyugati városrész (gazdapolgár negyed) arculatának kialakulásában, hangulatának megteremtésében döntő szerepet játszottak. Sajátos életmódjuk, szokásaik, étkeik alapján (nem beszélve borukról) jellegzetes, és a város határain túl is ismert csoportot alkottak.

A kiállítás ennek a társadalmi csoportnak, a soproni poncichtereknek állít emléket. Mühl Aladár, Sterbenz Károly, Mende Gusztáv és Fejér Zoltán festményein, illetve Diebold Károly korabeli fotóin keresztül idézi meg ennek a már letűnt, de a város kulturális örökségében a mai napig meghatározó szerepet játszó korszakot.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek