| 2019. április. 29. | 3 perc olvasás

A soproni rendőrök eredményeit mutatták be az időseknek

Kiemelkedő a Soproni Rendőrkapitányság eredményessége - ezt is megtudhatták a Soproni Lővéri Nyugdíjas Klub tagjai Szabó Jenő, rendőr ezredes, a Soproni Rendőrkapitányság kapitányságvezetője, rendőrségi főtanácsos hétfői előadásán. Az idősek nem csupán a rendőrség munkájába nyerhettek betekintést, de tanácsokat is kaptak, amelyekkel még biztonságosabbak lehetnek a mindennapjaik.

- A Belügyminisztérium által az ország minden önkormányzatának évente kiküldenek egy kérdőívet, amellyel értékelni tudják az adott rendőrkapitányság munkáját. A Soproni Rendőrkapitányságot az 5-ös skálán 4,34-ra értékelték - világított rá Szabó Jenő, rendőr ezredes, a Soproni Rendőrkapitányság kapitányságvezetője, rendőrségi főtanácsos. - A mi területünkön regisztrált, 100 ezer főre vetített bűnesetek száma 2012.-ben még 3618 volt, ez 2018.-ban 1528-ra csökkent. A nyomozáseredményességi mutatónk pedig a tavalyi évben 70,3 %-os volt, amely rendkívül kiemelkedőnek számít. Mindemellett a személyi sérüléssel járó bűncselekmények száma is csökkent az utóbbi években - emelte ki a kapitányságvezető, aki hozzáfűzte: ezek az adatok jelzik, hogy a Soproni Rendőrkapitányság eredményessége egyre növekszik. 


fotó: Griechisch Tamás

Az előadáson elhangzott: a kapitányság eredményessége köszönhető a járási ügyészséggel, és polgárőr egyesületekkel való kiváló együttműködésnek is. - A területünkön 9 polgárőr egyesület működik, amelyek összesen 191 taggal büszkélkedhetnek. Közülük sokan aktívak, így segítik a munkánkat - emelte ki Szabó Jenő. - A kiváló eredményeket nagyban szolgálják az önkormányzatok által is finanszírozott kamerarendszerek. Sopronban 48, míg a vidékén 5 kamera van, de 4 darab ilyen eszköz jutott a bevezető utak egyes sarkalatos pontjaira is. Ezek a kamerák azért elengedhetetlenek, mert manapság gyakoriak az utazó bűnözők, akik róják az ország útjait. Ezzel a technikával pedig könnyen visszakereshetők, hogy milyen autókkal, és merre mozogtak - fejtette ki. A Soproni Rendőrkapitányság számos ellenőrzéssel, bűn- és balesetmegelőzési akcióval is szolgálja a városban, és környékén élőket. Ezek középpontjában az ittas vezetők kiszűrése, a gyermekek helyes közlekedéstudatosságra nevelése, a drogfogyasztás visszaszorítása van.


fotó: Griechisch Tamás

A helyi rendőrkapitányság az időseket is támogatja tanácsokkal. - Ugyan rendszeresen megjelenünk a legfontosabb információkkal a sajtóban, sajnos mégis vannak olyan idősek, akik a csalók áldozatává válnak - emelte ki a kapitányságvezető. - Ez nem csoda, hiszen a csalók általában megnyerő, jól öltözött, kiváló stílust használó emberek. Azonban bármennyire rámenősek is, fontos tudni, hogy a szolgáltatók előzetes bejelentés nélkül nem küldenek ki senkit sem a fogyasztókhoz például azért, hogy leolvassák a vízórát. A különböző szolgáltatásokat, vagy munkát felajánló emberekkel, például azokkal, akik ablakcserét javasolnak is jobb vigyázni. Többször előfordult, hogy adtak ugyan papírt, de az visszakövethetetlen volt. Ha szeretnénk valamit elvégeztetni a házunk táján, bízzunk meg azzal elismert szakembereket, akiket könnyű utolérni, ha probléma adódik. Kiemelendő, hogy ne hagyjunk nagy összegű készpénzt az otthonunkban, mert azt a lakásunkba besurranó tolvajok kifejlett módszereik révén pillanatok alatt felfedezik - javasolta a rendőrségi főtanácsos, aki az úgynevezett "unokázós" csalókra is felhívta a figyelmet. - Az idősek gyakran bedőlnek ezeknek a bűnözőknek. Ha ilyen jellegű, furcsa hívást kaptunk, tegyünk fel olyan kérdéseket a vonal túloldalán lévőnek, amire csak az unokánk, vagy közeli hozzátartozónk tudja a választ, illetve, utánajárás nélkül senkinek se adjunk pénzt. Az ellenőrzésben, és az egymásra való figyelésben van a biztonság kulcsa: ha furcsa autókat látunk a ház előtt, esetleg sündörögnek idegen alakok a lépcsőházban, és mindezt gyanúsnak találjuk, akkor készítsünk fotót, vagy legalább helyzetleírást - fejtette ki a kapitányságvezető, aki azt is javasolja: rendszeresen zárjuk az ajtókat.

A Soproni Rendőrkapitányság és a város önkormányzata kiváló kapcsolatot ápol egymással. - A Jereván Lakótelep Településrészi Önkormányzata nagyon fontosnak tartotta azt, hogy Szabó Jenő rendőrkapitány úr személyesen jöjjön el a Soproni Lővéri Nyugdíjas Klubba, tekintettel arra, hogy a közbiztonság nagyon fontos - emelte ki Tóth Éva, a Jereván Lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke. - Ezen az alkalmon az idősek betekintést nyerhettek a rendőrség munkájába, és olyan tanácsokkal is gazdagodhattak, amelyekkel még biztonságosabban élhetik a mindennapjaikat. A részönkormányzat napi kapcsolatban áll a Soproni Rendőrkapitánysággal, és az elkövetkezendőkben is együttműködünk az itt élők biztonsága érdekében. - fűzte hozzá. A rendezvényen részt vett Csiszár Szabolcs sportfelügyelő is. 


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek