| 2018. március. 29. | 4 perc olvasás

A soproni Roxfort – Lenyomatok a korból, amikor még csőrrel védték magukat az orvosok

A soproni Roxfort – csak így hívják a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum Régi könyvtárát. A példátlan gyűjtemény évszázadok óta fontos szerepet tölt be a soproni diákok, és kerek-e haza értelmiségeinek körében. Az intézmény polcai között, bőrkötés ölelésében olyan tudás szunnyad, amelynek titokzatosságát és jelentőségét tükrözi, hogy a gyűjteményt több egyedi kézirat, és elfeledettnek hitt kötet is gyarapítja...

 A könyvtárban lévő, tudományos és kulturális forradalmak tüzében megfogant kötetek által tökéletesen nyomom követhető, hogyan épült fel a mai világunkat megalapozó rengeteg ismeret. A felbecsülhetetlen repertoárban szerepel számos jelentős, egykorvolt soproni lángelme munkája is. Az intézmény dolgozói minden odalátogatónak segítenek abban, hogy könnyedén meglelhessék a legjelentősebb köteteket.

Professzor Emerita Dr. Szála Erzsébet az egyik vitrin kincseit mutatja
Professzor Emerita Dr. Szála Erzsébet az egyik vitrin kincseit mutatja

 - Elsősorban azokat a lapokon megfogott emlékeket szeretem megmutatni az érdeklődőknek, amelyek az iskola múltját fémjelzik – mondta Professzor Emerita Dr. Szála Erzsébet, a Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum Régi Könyvtárának vezetője. - Szívesen prezentálom a nagyérdeműnek egykori, a 18. század környékén élt tanáraink, köztük jeles orvosok, botanikusok kézírásait is – fűzte hozzá. Ezen munkákon keresztül megelevenedik Magyarország történelmének egyik fontos szelete, Sopron múltja is.

A könyvtár gyűjteménye évszázados tudásanyagot ölel fel
A könyvtár gyűjteménye évszázados tudásanyagot ölel fel

A bibliotékában a természettudományok is jócskán képviseltetik magukat. Örtl Károly soproni tudós 1756-ban befejezett munkájában számtalan, egykoron Sopron környékén ékeskedő növény alussza évszázados álmát, kiszárítva, papírra préselve. Eme gyűjteményhez hasonló kuriózum Decard János Kristóf, a líceum 18. század eleji igazgatójának, és Loew Károly Frigyes soproni orvos közös munkája. A két jelentős értelmiség 1739-ben papírra vetett munkájukban a Leghűségesebb Város flóráját elemezték.

Részlet Örtl Károly soproni tudós 1756-ban befejezett növénygyűjteményéből
Részlet Örtl Károly soproni tudós 1756-ban befejezett növénygyűjteményéből

 Ugyan sok régi bibliotéka van Magyarországon, ez mégis kitűnik közülük. Az öreg könyvtár különlegessége, hogy gyűjtőköre a kezdetektől fogva az oktatással kapcsolatos könyvekre koncentrálódott. Így szinte minden olyan tudásanyag fellelhető itt, amire évszázadokon át szüksége volt a diákoknak. Ahogy az a lutheránus intézményekre jellemző volt, ennek a könyvtárnak a polcain is helyet kaptak a modern tudományok, akkoriban szenzációnak ható fejleményeit taglaló kötetek. Csak egy kurta példa: akkor, amikor a nagy európai járványok idején még csőrös álarcban gondolták védeni magukat az orvosok, akkor az ebben a bibliotékában lévő könyvek segítségével az iskolában már kémiát, biológiát oktattak.

Ezt a gyűjteményt több olyan tanár és diák is gyarapította, akik eme falak között leltek rá arra a témára, amely igazán megmozgatta az elméjüket. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum tanárai rendszeresen tartanak rendhagyó órákat a diákok számára, hogy a hagyományok bemutatásával fogékonyabbá tegyék őket a kultúrára és a tudományokra.

Tölli Balázs is rendszeresen mutatja be a diákoknak az öreg könyvtár különlegességeit
Tölli Balázs is rendszeresen mutatja be a diákoknak az öreg könyvtár különlegességeit

- Az öreg könyvtár fontos része az intézménynek, ugyanis felbecsülhetetlen értékű hagyományokat testesít meg – mondta Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója, majd menten hozzáfűzte: a hagyomány és a történelem önmagában azonban nem bír komoly értékkel. - A kérdés az, hogy ebből mennyit lehet élővé tenni, ez egy iskola életében különösen hangsúlyos, vagyis, mik azok a praktikák, amelyekkel a fiatalokat közelebb tudjuk hozni a hagyomány által közvetített értékekhez – világított rá az igazgató, aki úgy vélekedik: ha a diákok belépnek ide, és folyamatosan érzik azt megfoghatatlanul egyedi hangulatot, amely ebből a helyből sugárzik, akkor talán közelebb kerül hozzájuk a könyvek világa, és fontosabb lesz számukra a műveltségük gyarapítása.

Az öreg könyvtár felbecsülhetetlen értékű hagyományokat testesít meg
Az öreg könyvtár felbecsülhetetlen értékű hagyományokat testesít meg

 A líceum növendékei szerfelett szeretik az öreg könyvtárat – csak úgy hívják, hogy a soproni Roxfort. Így nagy sikernek örvendett a szerdai rendhagyó óra is, amelyet az ötödikes diákoknak szerveztek. - Nekem nagyon tetszenek a régi könyvek, ezért is szeretek ide jönni – mondta lelkesen Bakos Aliz. - Itt mindig jó illat van, és ettől olyan kellemes érzés tölt el – fűzte hozzá. Tobler Gabriellának pedig egyenesen az egyik kedvenc helye lett az öreg könyvtár. - Nagyon szeretem a régi dolgokat, mert nagyon varázslatosak, ugyanis akkor minden teljesen más volt, mint most – hallottuk az ötödikes tanulótól.

A könyvtár visszarepíti látogatóját egy rég letűnt világba
A könyvtár visszarepíti látogatóját egy rég letűnt világba

 Az intézményben folyamatosan dolgoznak azon, hogy a bőrkötések ölelésében szunnyadó, megannyi nemzedéken átívelő tudás ne merülhessen örökre feledésbe. Mindamellett, hogy folyamatosan restauráltatják a rossz állapotban lévő köteteteket, számos komolyabb lépést is megtesznek. Ennek jegyében a bibliotéka életében nemsokára fontos változás következik be: elköltözik a Templom utca 17-be. A mostaninál nagyobb épületben a könyvtár igazi közösségi térként tud majd funkcionálni.

Legnépszerűbb cikkek