| 2022. augusztus. 31. | 1 perc olvasás

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 100 éve viseli Széchenyi István nevét

A 100 éves évforduló alkalmából egy molinót is elhelyeztek a Templom utcában, valamint különböző programokkal is készülnek az emléktanév alkalmából.

1922. május 22-én Vass József vallás- és közoktatási miniszter rendelete értelmében a főreáliskola az 1922/23-as tanévtől felveheti Széchenyi István nevét.

1922 azért különleges év, mert ekkor kapta meg az intézmény egy karizmatikus személyiség nevét. Nomen est omen. A névvel sorsot is kapott az ott folyó szakmai munka, súlypontokat a pedagógiai fejlesztési tevékenység, tengelyt az értékekhez igazodó tanári, tanulói lélek és szellem.

 

Fotó: Máthé Alexandra

A 2022-2023. tanévben már 100 éve viseli az iskola a Gróf nevét. 100 év elég hosszú idő ahhoz, hogy a társadalmi környezet és az általános értékrend (akár globális szinten is) jelentősen megváltozzon. Ezért az évforduló ünneplését olyan folyamatként szeretnék megélni, amely a Széchenyi István-i értékrend mentén, a környezeti változásokhoz igazítva újrafogalmazza, a posztmodern korszak gyermekei számára is egyértelműsíti a kívánatos gondolkodásmódot, hozzáállást, magatartásmintákat.
Ebben az ünnepi tanévben azok az igazodási pontok kerülnek reflektorfénybe a programok során, amelyek világossá teszik, mitől lehetnek ma méltó utódai a névadónak, milyen szellemi, lelki, cselekvési attitűdök szükségesek ahhoz, hogy a diákok példaképet lássanak a névadóban és az ő szellemi hagyatékában, ne csak egy 150 éve élt történelmi alakot, akihez nincs közük.

 

Fotó: Máthé Alexandra

- Iskolánk a jövő „írástudóit”, vagyis a város, a nemzet életminőségét meghatározó szakembereit, majdani döntéshozóit, megvalósítóit oktatja és neveli. Most a mi felelősségünk, hogy ez a folyamat milyen értékek mentén történik. Hogy ne tévesszünk irányt, időnként meg kell állnunk – erre kiváló alkalom egy 100 éves évforduló -, és meg kell idéznünk névadónk szellemét – olvasható az iskola közleményében.

Legnépszerűbb cikkek