| 2021. február. 22. | 2 perc olvasás

A soproniak javasolhatnak nevet az új uszodának

A város hivatalos honlapján elérhető internetes szavazás keretében a soproni polgárok javaslatokkal élhetnek a Lőverekben épülő, új uszoda elnevezésére – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Farkas Ciprián polgármester.

A Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatásból épülő új soproni uszoda névválasztásáról szóló voksolás szimbolikus jelentőséggel bír a népszavazás centenáriumi emlékévében. A városvezetés kérésére a Soproni Városszépítő Egyesület és a város sportegyesületei összesen négy javaslatot fogalmaztak meg az elnevezésre vonatkozólag:

  • Lőver Uszoda
  • Temes Judit Uszoda
  • Soproni Sportuszoda
  • Csik Ferenc Uszoda

A www.ujuszoda.sopron.hu oldalon közvetlenül is elérhető internetes szavazás során a soproniak e négy javaslat közül választhatnak; kiegészítve a lehetőségeket egy „egyéb” kategóriával, ahol tetszőleges javaslatokkal is élhetnek a polgárok. A szavazatok és a javaslatok leadására 2021. március 9-ig van lehetőség. A beérkezett szavazatok kiértékelését követően, annak végeredményét figyelembe véve Sopron MJV képviselő-testülete hoz döntést a város új uszodájának elnevezéséről.


fotó: Griechisch Tamás

A sajtótájékoztatón Farkas Ciprián polgármester elmondta: "Sopronban 14 és fél milliárd forintos kormányzati támogatásból létesül új uszoda. Ez a fejlesztés és az összes többi folyamatban lévő vagy már megvalósult beruházás a soproni emberek sikere, a soproniak ezeket megérdemlik, hiszen a város és az itt élők sokat adtak az országnak. Közeleg a nap, amikor birtokba vehetjük az épületet, ezért most arra buzdítok mindenkit, hogy nevezzük el együtt az új uszodát: vegyenek részt minél többen a szavazásban! Az uszoda a soproniaknak épül, de általa a város felkerülhet a vízi sportok térképére is."


fotó: Griechisch Tamás

SZAVAZZON!

A Soproni Városszépítő Egyesület és a város sportegyesületei által javasolt nevek rövid bemutatása és indoklása:

1. Lőver Uszoda

A soproniak körében a kezdetektől fogva Lőver uszoda néven emlegetett fürdő a beszélő nevéhez hűen az emblematikus soproni városrészben való elhelyezkedésre utal. A Lőverek a város lakóinak egyik legkedveltebb pihenőhelye, mely a Soproni-hegység lankáira épült. A név már 1225 óta szerepel a városi oklevelekben.

2. Temes Judit Uszoda

Dr. Temes Judit olimpiai bajnok úszó, orvos, sportvezető Sopronban született 1930-ban. Sportkarrierje a soproni kisuszodából indult, olimpiai bajnoki címét 1952-ben szerezte a helsinki olimpián. Élete során kiérdemelte a Magyar Köztársaság sportdíját és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is. 2013-ban Budapesten hunyt el.

3. Soproni Sportuszoda

Az ország egyik legnagyobb sportuszodájaként nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz a város új uszodája, ezáltal tovább emelve városunk hírnevét.

4. Csik Ferenc Uszoda

Dr. Csik Ferenc 1913-ban születetett Kaposváron. Később, orvosi hivatásának teljesítése közben került Sopronba, ahol 1945-ben hősi halált halt. Pályafutása alatt tizennyolc magyar bajnoki címet, 1936-ban olimpiai aranyérmet is szerzett. Nevét uszoda viseli Keszthelyen és Kaposváron is. A soproni uszoda 2004-ben vette fel Csik Ferenc nevét.
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek