| 2020. július. 21. | 1 perc olvasás

A soproniakat is megviselik a frontok - mit tehetünk?

A fronthatások okozta kellemetlen tünetekre Sopronban is sokan panaszkodtak az utóbbi időben. Magyarországon az elhelyezkedéséből adódóan gyakran haladnak át frontok. Ezek kétségkívül rossz hatást gyakorolhatnak sokakra, így az érintettektől fokozott elővigyázatosságot igényelnek. Jó hír azonban, hogy több módon is lehet védekezni a fronthatás ellen.

A Kárpát-Medencén átlagban heti egy ciklon vonul át. A meleg levegő fölfelé emelkedik, a hideg pedig alásiklik – a kettő határán alakulnak a meteorológiai frontok. Ezek okozzák a kellemetlen tüneteket.

- Ilyen például a szédülés, a fejfájás, az ingerlékenység, és a kognitív funkciók csökkenése is – tudtuk meg Dr. Fazekas Zoltán soproni háziorvostól. - Vannak olyan korcsoportok, akik a fronthatásra kiemelten érzékenyek. Közéjük tartoznak a csecsemők, a várandós anyukák, a változás korában lévő férfiak és nők, valamint az idősek. Különösen akkor, ha valamilyen krónikus panaszuk van, például cukorbetegségben, helytelen vérnyomásban szenvednek, vagy ízületi problémáik vannak – fejtette ki.

Dr. Fazekas Zoltán soproni háziorvos
Dr. Fazekas Zoltán soproni háziorvos

A frontok okozta tünetek kezelésére az extrém példáktól eltekintve a háziorvos nem javasol gyógyszereket – viszont emellett is számos lehetőség kínálkozik az érintettek a számára a panaszok enyhítésére.

- A napi 1,5-2 liter folyadékbevitelre ügyeljünk. Illetve, vannak nagyon jó gyógynövények, amelyeket tea formájában is bevihetünk. Ilyen az orbáncfű, a cickafark, a ginszeng és a gyömbér. Emellett léteznek különböző relaxációs technikák, például a jóga. Az is fontos, hogy sokat legyünk szabad levegőn – javasolta a háziorvos.

Mint megtudtuk, Sopronban valószínűleg nincs több frontérzékenységben szenvedő ember, mint az országban általában. Sokaknál nem is jelentkeznek tünetek. Amennyiben valakit a fronthatás okozta panaszok fokozottan akadályoznak az életvitelében, keresse fel a háziorvosát.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek