A száz évvel ezelőtti Sopron elevenedett meg a belvárosban

Az 1921. évi népszavazásra emlékezve, Kult100 címmel idén a száz évvel ezelőtti Sopron elevenedett meg a belvárosban vasárnap.

A szeptemberi napsütés és a száz évvel ezelőtti Sopron megelevenedése sokakat vonzott a belvárosba vasárnap, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. Kult100 elnevezésű programjára. A forgatagba látogatók egyebek mellett megtudhatták, hogy 1921-ben mi volt a divat, milyen zenét hallgattak és mit táncoltak az emberek, vagy miről írtak az újságok. A szervező Pro Kultúra a város védőszentjének ünnepéhez kapcsolódva már ötödik alkalommal készült (KultKapuk, KultTerek, KultUtcák és KultUdvarok) az összművészeti programmal, amelynek részeként a belváros negyven pontján kínáltak kulturális tartalmakat a látogatóknak.


Fotó: Griechisch Tamás

A Fő téri megnyitó ünnepségen Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja azt hangsúlyozta, hogy száz éve olyan döntés született, amely által Sopron és az akkori vármegye jelentős része magyar maradhatott. Akkor a soproniak átgondolt és alapos döntést hoztak, aminek a következményeit ugyan „sokáig nyögték, de ma élvezik, hiszen Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy Sopron az egyik leggyorsabban fejlődő város legyen”.


Fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a rendezvény a kulturális és épített örökség ünnepe is. Felidézte, hogy a városban 2010 óta gyönyörű, új utcákon lehet járni a belvárosban, 30 ezer négyzetméter homlokzat újult meg, köztük templomoké is, valamint befejeződött a Fő tér és a Tűztorony felújítása. Sopron kulturális és épített öröksége méltó módon fejlődik, amelynek zászlóshajója a múzeumnegyed, amely most épül – mondta.


Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere arról beszélt, hogy ma arra emlékezünk, hogy Sopron a leghűségesebb város. Bizodalmát fejezte ki, hogy ez a soproniak szívét ma is büszkeséggel tölti el, mert „a gondolkodásunkat ma is meghatározza, hogy ez a döntés megszületett, hiszen hitet tettünk a magyar haza mellett”.  Hozzátette, hogy a népszavazás centenáriumi éve a legjobb alkalom arra, hogy az emberek megízleljék, milyen volt a száz évvel ezelőtti Sopron hangulata.


Fotó: Griechisch Tamás

A program részeként egyebek mellett a Fő téren egy hagyományos „piacz” várta a látogatókat, ahol olyan portékák közül válogathattak, mint száz évvel ezelőtti eleink. A Mária-szobornál a Szent Korona-ballon várta a kíváncsi tekinteteket. A hőlégballon a Szent Koronát mintázza, és csak olyan helyen vendégeskedik, ahol a magyar történelem okán illő szerepet kap. A közreműködők mindegyike 1921-es jelmezben jelent meg, az utcákon lovasszekerek és hintók közlekedtek, emellett a város vendége volt a legbátrabb város, a Civitas Fortissima címet birtokló Balassagyarmat is. A Templom utcában borbélybarlang és Széchenyi-kaszinó, az Orsolya tér környékén pedig IV. Károly emléke kelt életre.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek