A szén-monoxid érzékelő életet menthet!

Hétfőn este Sopronban a Fegyvertár utcában megszólalt a szén-monoxid érzékelő.

A lakók szellőztettek, majd hívták a tűzoltókat, akik már vonulás közben értesítették a gázszolgáltató szakembereit. A gázkonvektor újraindításakor az egyik készülék közelében kis mértékű szén-monoxid értéket mértek mind a soproni tűzoltók, mind a szolgáltató emberei, így a készülék használatát megtiltották annak felülvizsgálatáig. A lakók a fűtést más módon meg tudták oldani, ezért nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre.

Kedden hajnalban kórházba került két ember szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy győri Földes Gábor utcai lakásból. Egyiküket hazaengedték, de a másiknál a vérvétel eredménye igazolta a szén-monoxid mérgezést. A győri hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakembereinek műszeres mérései is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a gáztűzhely üzemelése közben, így megtiltották annak használatát. 

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, kályhák, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek.

A szén-monoxid érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenki részére javasolja a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.

A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerznek be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítík.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni. A hálózatról működő készülék működését befolyásolhatja az áramszünet, az elemes készülékekben pedig felhívjuk a figyelmet az elemek cserélésére!

Ha valakinél jelez a szén-monoxid érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

Legnépszerűbb cikkek