| 2023. június. 21. | 1 perc olvasás

A szén-monoxid nem csak télen fenyeget

Tegnap két helyen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Délután Sopronban, az Aranyhegy utcában lévő társasház előszobájában lévő szén-monoxid-érzékelő figyelmeztetett a veszélyre. Az érzékelő jelzésekor a gáztűzhelyt éppen használták, a fürdőszobában pedig egy átfolyós kombi gázkazán volt. Mire a soproni hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a két lakó elhagyta az épületet, nem sérültek meg. A gázszolgáltató szakembere magas szén-monoxid-koncentrációt mért a lakásban. 

A szén-monoxid-mérgezések veszélye nem csak télen, a fűtési szezonban fenyeget, hiszen a gáztűzhelyekből, nyílt égésterű kombi fűtőberendezésekből is juthat mérgező gáz a lakás légterébe. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását.

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések, átfolyós vízmelegítők használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található: 

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Fontos, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen időtartamon belül nincs dolgunk a készülékkel.  A szavatossági időn túl a működéshez szükséges elemek időnkénti cseréjéről se feledkezzenek meg! 

A megfelelő érzékelők beszerzésén túl a kémények ellenőrzéséről, tisztíttatásáról is gondoskodjunk! Felhívjuk a figyelmet, hogy a kémények időszakos ellenőrzése magánszemélyek számára – a szilárd fűtőanyaggal működő berendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél pedig kétévente – ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a tulajdonos időpontot foglal. 

Sokan a fűtési szezon elején szeretnék ellenőriztetni, kitisztíttatni az égéstermék-elvezetőket, azonban ilyenkor hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig. Érdemes tehát a nyári időszakban elvégeztetni ezeket az időszakos ellenőrzéseket, hogy felkészülten, biztonságban várhassuk a fűtési szezont. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Legnépszerűbb cikkek