| 2021. november. 7. | 1 perc olvasás

A Szent Imre-templom búcsúját tartották vasárnap

Búcsúi szentmisét tartottak vasárnap délelőtt a Jereván lakótelepen, a Szent Imre-templomban, amelyet Tamási József címzetes apát, a Bonum TV programigazgatója celebrált. A szentmisét követően szeretetvendégségre várták a híveket.

Tamás József szentbeszédében Szent Imre herceg példamutató életét emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a szent herceg zsenialitása abban állt, hogy keresztény is tudott lenni és magyar is. Szent István után pedig egészen Szent Lászlóig kellett várni, hogy az országnak olyan királya legyen, aki keresztény is volt és magyar is.

Hangsúlyozta, hogy Szent László király volt az, aki kezdeményezte István király, Imre herceg és Gellért püspök szentté avatását. Azóta is érezni lehet, hogy az uralkodóknak sokszor kell gondolniuk az ősökre, az első királytól kezdve – mondta, hozzátéve, hogy mindenkinek ugyanez lenne a feladata, legyen akár csak családfőként király, hogy keresztény és magyar is legyen. Mindemellett azt a kérdést kell feltenni, hogy milyen áldozatot hozunk mi a 21. században és mit adok én az országnak, a nemzetnek – mondta.


Fotó: Griechisch Tamás

Németh István, a Szent Imre-templom plébánosa felidézte, hogy minden évben november 5-én ünnepli a Római Katolikus Egyház Szent Imre herceget, a magyar ifjúság védőszentjét. Ebből az alkalomból a liturgikus emléknapján, vagyis 5-én, és a rákövetkező vasárnap is, ünnepre hívják mindazokat, akik tisztelik a herceget és a közbenjárását kérik. November 5-én a város papságával és a Családos Szentmise Közösséggel tartottak szentmisét, amelyet Horváth Gábor becsehelyi plébános celebrált.

Németh István kiemelte, a búcsú nagy ünnep, ami lelkileg még inkább összekovácsol.


Fotó: Griechisch Tamás

A szentmisét követően a plébánián szeretetvendégséget tartottak.

Az ünnepen részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva, a Jereván Lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke, valamint önkormányzati képviselők.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek