| 2021. augusztus. 26. | 3 perc olvasás

A szín- és stílustanácsadás életre szóló hozadékai

Aki már volt szín- és stílustanácsadáson, és jó szakembert is sikerült választania, bizton állíthatja, hogy erre nem kár időt és energiát áldozni. A résztvevők olyan információkat tudhatnak meg önmagukról, amelyeket utána egész életükben kamatoztathatnak.

A Szegedi Tudományegyetem stíluskommunikátor szakának elvégzése után Balogh Emese beiratkozott Pirityi Éva színszakértő képzésére is. Egy ideje már önálló tanácsadással foglalkozik városunkban. Arról kérdeztük, hogy hogyan kell elképzelni egy tanácsadást.

– A komplex tanácsadás szín- és stílustanácsadásból, valamint alkatelemzésből tevődik össze – részletezi. – A színtanácsadás során a vendégeim megismerik azokat a színeket, amelyek a legjobban állnak nekik, amelyektől valósággal sugároznak, amiket észrevesznek rajtuk. Sokszor nem is magára a színre figyel fel a környezet, hanem sokkal inkább arra, hogy az illetőnek mennyire harmonikussá vált a megjelenése.

Egy jól megválasztott szín nemcsak éveket fiatalíthat rajtunk, hanem annyira üdévé teheti az arcunkat, mintha egy tökéletes alapozót tettünk volna fel – akár még a bőrhibákat is képes elfedni. A sok pozitív visszajelzés hatására természetesen magabiztosabbakká is válunk. A tanácsadás után bátrabban használunk színeket, a vásárlásnál nem nyúlunk mellé, így elkerüljük, hogy halomban porosodjanak a gardróbban a kihasználatlan darabok. Így nem kevés időt és pénzt is megtakarítunk vele.

– Johannes Itten évszaktípus-elmélete alapján, a színek fizikai tulajdonságainak ismeretében a 12 típus egyikébe soroljuk be a vendéget – folytatja Emese. – A színtanácsadás nemcsak a megfelelő ruhaszínek megismeréséből áll, hanem azt is megtudhatjuk, hogy mely smink-, haj- és ékszerszínek emelik ki leginkább a szépségünket. Komplex tudást kapunk, ami a színek használatában való eligazodásunkat könnyíti meg.

Sokan azért nem vállalkoznak a színtanácsadásra, mert azt gondolják, hogy a tanácsadó majd azt mondja, hogy „ezentúl ne viselj kéket, hanem helyette hordjál pirosat”. Egyáltalán nem erről van szó. Mindenkinek minden szín jól áll, csak nem mindegy, hogy annak melyik árnyalata. A színtanácsadó a számunkra legelőnyösebb színárnyalatokat segít megtalálni. Meghatározó ugyanis, hogy melyik kéket, melyik zöldet vagy melyik pirosat viseljük, hiszen egy rossz szín éveket öregíthet rajtunk, komorrá, betegessé teszi a megjelenésünket.

– A stíluselemzés kapcsán minden hozzám érkezővel elbeszélgetek arról, hogy milyen életformát folytat, milyen élethelyzetben van – teszi hozzá Emese. – Nem ugyanaz a stílus illik egy bankban dolgozó középvezetőhöz, mint egy fitnessoktatóhoz vagy egy gyermekével GYES-en lévő kismamához. Az aktuális élethelyzet alapján megtaláljuk azokat a ruhadarabokat, amelyek a gardróbja alapját képezhetik, és amelyek a legjobban kombinálhatóak egymással.

Az alkatelemzés során azt állapítják meg, hogy az adott hölgy melyik alkattípusba tartozik. Míg a színtanácsadás során a 12 színtípus egyikébe egzakt módon be lehet sorolni valakit, addig az alkatok esetében ez nem ilyen egyszerű, ugyanis gyakori, hogy valaki vegyes típusba tartozik. A másik, hogy míg a színtípusunk nem változik az életünk során, addig az alkattípusunk módosulhat. Az alkatelemzés során a horizontális mellett a vertikális arányokat is figyelembe veszik. Az optimális arányoktól való eltéréseket remekül lehet optikailag kompenzálni a megfelelő ruhadarab, szín vagy minta viselésével.

– Napjainkban a homokóra alkat számít az ideálisnak, ezért az a célunk, hogy olyan optikai csalásokat iktassunk be, amelyek segítségével el tudjuk hitetni a környezetünkkel, hogy mi is ebbe az alkattípusba tartozunk – fejezi be a szakember.

Címkék: stílus

Legnépszerűbb cikkek