| 2016. augusztus. 18. | 1 perc olvasás

A tánc az élete

Németh József három évtizede készíti fel a koszorúcskákra a fiatalokat.

A Soproni Mazsorett Együttes élén végzett negyedszázados munkája elismeréseként Sopronért Emlékérmet adományozott Németh Józsefnek a városi közgyűlés. A táncpedagógus büszke eddigi eredményeikre.

– Éppen harminc éve indult a történet, amikor a Liszt Ferenc Művelődési Ház egyik alkalmi csoportjaként Füzi Edit életre hívta az első mazsorettcsapatot – kezdi Németh József. – Rimányiné Kiss Anikó, vagy ahogy őt városszerte hívták, a „tánci néni” készítette föl a középiskolás diákokat a soproni specialitásnak számító „koszorúcskára”, így hát mi sem volt természetesebb, mint hogy a mazsoretteknek is ő állítsa össze az első koreográfiát. A csizmákat úgy béreltük, a fellépő ruhák pedig még a Soproni Ruhagyárban készültek.

Németh József ebben az időszakban szép sikereket ért el versenytáncban, szabadidejében pedig már a mazsorettekkel foglalkozott. Itt ismerkedett meg feleségével, Tímeával is.

Az egyik Soproni Ünnepi Hetek megnyitóján a mazsorettek élén Németh József
Az egyik Soproni Ünnepi Hetek megnyitóján a mazsorettek élén Németh József
fotó: Traxler Gábor

– Fontos mérföldkő volt az életünkben, amikor 1996-ban megalakítottuk a Gyermekek a Táncért Alapítványt, és egyúttal otthonra leltünk a Gyermek és Ifjúsági Központban, ahol sok segítséget kaptunk Sógor Ferenc egykori igazgatótól – folytatja a táncpedagógus. – Így lett fokról fokra az alkalmi tánccsoportból állandó együttes, és hogy az utánpótlás is folyamatos legyen, létrehoztam a minimazsorettet. Alkalomhoz illően már huszonhárom fellépőruhából válogathatunk, amikor itthon vagy külföldön táncolunk. Észak-Afrikától San Marinóig számos helyen szerepeltünk, a magyar, ezen belül is a csinos soproni lányok mindenütt nagy sikert arattak. És amire különösen büszke vagyok: már kislányunk, Adél is nagy kedvvel jár a próbákra, sőt a legutóbbi balfi szüreti napokon ő vitte a mazsorettek tábláját…

Legnépszerűbb cikkek